Start > Jobba hos oss

Det finns många olika yrkesgrupper på Sjöfartsverket. En stor del av medarbetarna jobbar på eller i nära anslutning till sjön, men långt ifrån alla. Vi har till exempel ett antal som sysslar med teknik, sjögeografisk information och stabsfunktioner. Det finns också mer udda tjänster, som isbrytardirektör, vinschoperatör eller dykare.

Framöver väntas stora pensionsavgångar, och om några år kanske vi söker dig. Möt våra medarbetare så kanske du hittar något yrke som passar dig eller någon som du känner.

Torbjörn kristiansen, lots

Möt Torbjörn, en av våra fantastiska lotsar. Han navigerar och visar vägen för fartyg till och från Skandinaviens största hamn - Göteborgs hamn. Som lots träffar han människor från hela världen och får göra det han tycker är allra roligast - att köra båt.

Johan Olsson, VTS-operatör

Det här är Johan, VTS-operatör på Sjöfartsverket i Göteborg. Han jobbar med att ge information till befäl på fartyg för att underlätta navigationen i farleden och anlöpet in till hamn på ett tryggt och säkert sätt. Som VTS-operatör är det viktigt att kunna ha många bollar i luften samtidigt, då det kan vara uppemot 20 fartyg i området samtidigt.

Jonas Lyddby, lotselev

Möt Jonas, en av våra lotselever på Sjöfartsverket. En viktig del av lotsutbildningen är att få farledskännedom, och det får man genom att åka med våra lotsar i farlederna på deras uppdrag. Eftersom vi i Sverige har lotsplikt, är Jonas och hans kollegors arbete avgörande för den svenska sjöfarten.

Tim Leonardsson, båtman

Möt Tim Leonardsson - tredje generationens båtman. Som båtman har han en nyckelroll för att den svenska sjöfarten fungerar.
Utan båtmän skulle inte våra lotsar kunna ta sig ut till fartygen, eller in till hamn igen. En annan stor del i jobbet är att alltid vara tillgänglig i händelse av en sjöräddningsinsats.

Hanna Odengrund, lots

Möt Hanna, en av våra oumbärliga lotsar på Sjöfartsverket. Som lots fyller hon en viktig funktion, både i bryggteamet på fartygen och i ett större perspektiv. Eftersom vi i Sverige har lotsplikt, är Hanna och hennes kollegors arbete avgörande för den svenska sjöfarten.

Daniel Stjernström. operatör

Möt Daniel, en av våra operatörer på Sweden Traffic i Södertälje. Det innebär bland annat att han sänder ut säkerhetsinformation till sjöfarten, tar hand om felrapporteringar av fyrar och prickar och övervakar fartygstrafiken.

Rickard Nilsson, lots

Christine och Rebecca, ingenjörer

Susanne och Patric, systemutvecklare

Michael, trålmästare

Elisabeth, kartingenjör

Malin, befälhavare Svea

Ulrika och Andreas, kundansvariga handläggare

Adam, platsombud

Sofie, kundansvarig för Sjöfartsverkets licenskunder

Emma, driftoperatör isbrytarledningen

Tina, kocksteward

Daniel, operatör Sweden Traffic

Olle, Anläggningsdykare

Tina, HR-utvecklare

Per-Olof, GIS-ingenjör

Tomas, isbrytardirektör

Bertil, farledskonstruktör

Anna, båtman

Patrik, rederiinspektör

Sandra, lotsoperatör

Möt våra kartingenjörer

Dela artikeln