Start > Om oss > Jobba hos oss > Möt våra medarbetare

Christine Walder och Rebecca Odin är båda ingenjörer på Sjöfartsverket. Men yrket har tagit dem till helt olika delar av organisationen. Christine arbetar som kartingenjör på avdelningen för sjögeografi och Rebecca som kvalitetskoordinator.

– Det är lätt att tänka att alla är nautiker på Sjöfartsverket, men vi kompletterar varandra. Man behöver inte kunna allt om sjöfart, säger Rebecca Odin.

Det var intresse för matematik som för drygt tio år sedan ledde henne till ingenjörsutbildningen och ett jobb inom maskinteknik. Men efter några år i branschen kände hon inte att hon hamnat riktigt rätt. Istället drogs hon till frågor inom organisation och verksamhetsutveckling.

När hon såg att Sjöfartsverket sökte en kvalitetskoordinator bestämde hon sig för att ge det en chans. Hennes uppgift är att se till att verksamheten på Sjöfartsverket fungerar optimalt, det kan gälla allt från bättre affärer till effektivare processer.

– Jag jobbar för att det ska finns en grund att stå på för den operativa personalen, förklarar hon.

Många med hennes befattningen är ekonomer men Rebeccas ser sin tekniska bakgrund som en stor fördel. Den innebär att hon kan tala samma språk som personalen och lättare kan skapa effektiva processer.

Kartingenjören Christine Walder växte upp i en liten by vid Atlantkusten i Massachusetts. Hon är en av de medarbetare som sökt sig till Sjöfartsverket för havets skull. Efter studier i marinbiologi på Bowdoin College bestämde hon sig för att läsa master-utbildningen i Sverige och fick sedan jobb på Sjöfartsverkets avdelning för Sjögeografi.

En av Sjöfartsverkets viktigaste uppgifter är att utföra sjömätningar av havsbotten. Med hjälp av bland annat fartyget R/V Anders Bure samlas data in från hela Sverige. Christine Walder är en av de personer som sedan tar emot mätningarna och validerar kvaliteten.

– Jag tittar i djupdatabasen för att se vad som finns där från början och vad som kan ersättas med ny information.

Mätningarna går vidare till sjökortsproduktionen och ligger till grund för säkrare och effektivare rutter för sjötrafiken.

Efter ett år på Sjöfartsverket ser hon stora möjligheter att utvecklas i sin yrkesroll.

– Här finns möjlighet att lära sig och att få prova på nya saker. Jag gör redan sådant som inte stod i min arbetsbeskrivning när jag blev anställd.

Som ingenjörer har Christine Walder och Rebecca Odin väldigt olika arbetsuppgifter, men båda nämner samhällsnyttan som en anledning till att jobbet känns meningsfullt.

– Det låter som en klyscha men vi gör skillnad på ett sätt som är konkret och på riktigt. Det är häftigt att kunna hjälpa till, säger Rebecca Odin.

Dela artikeln