Start > Om oss > Jobba hos oss > Möt våra medarbetare

Foto: Niklas Maupoix

Olle Engberg är en av Sjöfartsverkets två anläggningsdykare – vilket i praktiken innebär att han jobbar som byggnadsarbetare under vattnet.

Det var just som byggnadsarbetare och anläggare Olle Engberg inledde sin yrkesbana, fast på land. Då var arbetsgivaren Peab i Örebro.

- Efter några år tänkte jag att det vore roligt att prova att jobba som dykare. Jag fick tjänstledigt och gjorde dykutbildningen. Sedan fick jag jobb i Stockholm och efter det var jag på två vindkraftsparker som byggdes i Nordsjön utanför den tyska kusten, säger Olle.

I samband med ett dykjobb i Stockholm råkade Olle på Tore Hellström som arbetat som anläggningsdykare i Sjöfartsverket i många år.

- Som ny i branschen säger man "hör av dig om det dyker upp några jobb". Och det var ju väldigt roligt att Tore över ett år senare ringde och sa "nu kan du komma", säger Olle.

På så sätt hamnade Olle på Fyrbjörn, ett av Sjöfartsverkets arbetsfartyg som utför arbeten med sjösäkerhetsanordningar utmed hela den svenska kusten. Uppdragen under vattnet är bara en del av de många arbetsuppgifterna.

- Dykning är egentligen inte det största vi sysslar med på Fyrbjörn. Det är allt från nybyggen av fyrar, rivningar, ombyggnader, blästring och målning som är det primära. Men det brukar kunna bli en del dykning på vår och höst när det är svårt att utföra målerijobb.

Dykuppdragen kan handla om att förankra bojar i botten, ny- eller tillbyggen av fyrar, sätta isskydd på fyrar och inspektioner av allt från bojkättingar till bottenförhållanden för Sjöfartsverkets större infrastruktursatsningar.

- De flesta dykjobben gör vi från Fyrbjörn, men vi har även en liten container med tungdykarutrustning som vi kan köra iväg och lyfta på en båt eller ställa på kajen där det behövs. Vi har även ett "akut-set" med lättgrejor som man kan få plats med i bilen när det är bråttom med en inspektion, eller om man måste göra jobbet från lillbåten på platser där vi till exempel inte kommer in med Fyrbjörn.

En förutsättning för att kunna utföra dykjobben är att vädret inte är för dåligt. Och dåligt väder för en dykare är framförallt sjögång, som märks inte bara på ytan utan även under vattnet.

- Ska vi till exempel lyfta en boj och jag står där nere går det inte att ha bojens förankring i form av en 38 millimeterskätting som far omkring överallt. Det krävs alltid en bedömning på plats och från fall till fall om det är säkert att dyka eller ej, men vi på Fyrbjörn är väldigt vana och det sker naturligt.

Trots att Olle har certifikat och behörighet för dyk på helt andra djup och med tyngre utrustning än sportdykare, är dykningen inget fritidsintresse för honom.

- Men ska jag tipsa om bra dykställe i Sverige så får det bli Köpings skärgård i Mälaren.

Ur Sjörapporten 4 2016

Dela artikeln