Start > Om oss > Jobba hos oss > Möt våra medarbetare

Tina Manfjärd arbetar som kock på Fyrbyggaren, ett av Sjöfartsverkets arbetsfartyg. Ombord ansvarar hon inte bara för måltiderna och kaffebryggandet, utan också införskaffning av proviant.

Maritima arbetserfarenheter har Tina gott om i sitt CV, men yrket som kock var inte planerat.

– Efter att jag gått båtbyggarutbildningen i Göteborg arbetade jag som båtbyggare i tre år. Efter ett par omgångar mammaledighet och ett receptionistjobb startade jag ett eget företag: "Tina till tusen". Ett båtsnickeri där jag reparerade båtar och gjorde andra hantverksarbeten, säger hon.

Drygt tio år efter "Tina till tusen" startats kom finanskrisen till Sverige. När kundantalet minskade kände Tina det var dags att svida om.

– Mitt intresse för att laga mat gjorde att jag beslutade mig för att bli kock. Jag gick en ettårig kockutbildning och fick sedan jobb ombord på Stena Line.

Efter matlagandet på Stena Line var det dags för Tina att komma till Sjöfartsverket. Först som vikarie på Scandica följt av sommarjobb på M/S Baltica. Hon arbetade även på Balder Viking i Skottland tre veckor innan hon slutligen hamnade på Fyrbyggaren.

– Jag trivs jättebra på Fyrbyggaren och tycker om att arbeta på en liten båt med en liten besättning. Arbetsupplägget som Sjöfartsverket har med en vecka borta och en vecka hemma är också kanonbra.

Som kock på Fyrbyggaren ansvarar Tina för att servera frukost, lunch och middag. Även resterande timmar på dygnet ska det finnas tillgång till mat och ingredienser när besättningen blir hungrig. I arbetsuppgifterna ingår även ansvaret att införskaffa proviant till båten.

– Alla i besättningen är med och bestämmer vad som ska stå på menyn och får lämna önskemål. Den maträtt som besättningen uppskattar mest är min fiskgryta.

I Tinas senaste projekt ska hon tillsammans med kockarna på Scandica och M/S Baltica fundera på hur de kan arrangera ett samarbete och kontaktnätverk för kockar till sjöss.

– Eftersom vi arbetar ensamma behöver vi utbyta åsikter och erfarenheter med varandra. Det kanske finns fler kockar därute på havet som också behöver prata med någon som förstår vad yrket innebär.

Dela artikeln