Start > Om oss > Jobba hos oss > Yrkesroller

Stresstålighet, god simultankapacitet och ledaregenskaper är en förutsättning för jobbet som vinschoperatör/tekniker.

Som vinschoperatör/tekniker, eller Hoist operator som är den engelska benämningen, arbetar du i en delad roll. Dels som tekniker och dels som vinschoperatör. Du ingår i ett arbetsteam som bemannar en bas dygnet runt under en period. Som tekniker utför du service och underhåll på en SAR-helikopter. Arbetsuppgifterna är kopplade till underhållscykler där ditt ansvar blir dagliga inspektioner, reparationer och underhållsarbete. Du medverkar även vid utfärdandet av företagets luftvärdighetsdokument och registrering i databasen (SaSiMS).

God simultankapacitet i en H24-verksamhet

Som vinschoperatör tillhör du flygavdelningen och är underställd flygchefen. Dina arbetsuppgifter består i att hålla sjö-och flygräddningsberedskap igång som vinschoperatör på SAR-helikoptern. Du kommer även att assistera ytbärgaren i sjukvårdsrelaterade arbetsuppgifter samt övrig besättning i procedurer såsom radiokommunikation och navigation. Sjöfartsverkets vinschoperatörer/tekniker är stresståliga och har ofta god simultankapacitet och ledaregenskaper. Vinschoperatörer/tekniker ingår i en besättning i en H24verksamhet vilket innebär att det ställer stora krav på social förmåga. 

För att gå vidare i rekryteringsprocessen krävs att du passerar en psykologisk lämplighetsprövning samt en lämplighetsprövning i Vinschsimulator. Ett annat krav är också att du har körkort klass B samt genomgått en Medical klass 2-undersökning.

Dela artikeln