Start > Press

Sjöfarten är inte skonad från sexuella trakasserier. Det blir tydligt när #metoo-uppropen i sociala medier har nått sjöfarten under namnet #lättaankar.

Nya numret av tidningen Sjörapporten handlar om trakasserier och jämställdhet. Vi träffar bland annat professorn och forskaren Momoko Kitada som genom sin forskning inom sjöfart och genus synliggör problematiken och hur den ser ut till sjöss på ett fartyg. Den utsatthet som många kvinnor vittnar om till sjöss har påverkat många att välja en annan karriär.

Trakasserier och mobbing kan leda till psykisk ohälsa. Stefan Blomberg är psykolog och forskare och belyser vad det gör med individer som utsatts för kränkningar på arbetsplatsen, och vilka skyldigheter en arbetsgivare har, särskilt i en avgränsad miljö som fartyg.

Dessutom visar vi läsaren steg för steg hur ett sjökort blir till från sjömätning till färdigt sjökort , vi presenterar resultatet i den nordiska fototävlingen för sjöfolk och på Östersjön effektiviseras resor mellan Stockholm och Åbo genom Sea traffic management. Och som alltid finns sidorna OMBORD för dig som arbetar till sjöss.´

Läs senaste Sjörapporten.

Dela artikeln