Start > Sjöfart > Farleder och underhåll > Vårutprickning

Här följer en lägesrapport fördelat på de olika farledsbåtarna under vårunderhållet 2017:

ARKÖ:
Vecka 9 och 10 påbörjades transporten av prickmaterial till Karlskrona, Simrishamn och Åhus och efter detta är årets vårprickning officiellt påbörjad. Sakta och något ringrostigt prickade vi oss upp från Åhus till Karlshamn. Sedan fortsatte vårtillsynen omkring Karlskrona skärgård  och vädret var ”Blåsigt värre”. Framme i Karlshamn fortsatte arbetet med lastning av kättingar, mumrikar och prickar. Efter detta gick färden norrut längs kusten förbi Ronneby. Efter detta var det dags för prickning i Kristianopel. Efter ny lastning av prickmaterial i Kalmar var det dags för våröversyn i Kalmar, Mörbylånga, Degerhamn, Grönhögen, Färjestaden. När detta var klart blev det förflyttning söderut till Bergkvara, Ekenäs. Vecka 14 fortsatte vi från Kalmar och norrut längs Ölands västra kust. Veckan började lite väl blåsigt, men på tisdagen var vädret bättre och HM Konungen Carl XVI-s prickar, utanför dennes residens Solliden, blev, som sig bör, grundligt omhändertagna. Våröversynen fortsatte senare mot fastlandet via Borgholm till Timmernabben och Pataholm och sedan norrut mot Mönsterås och vidare mot Oskarshamn. Kuling-vindar från väst gjorde prickarbetet ”något” svårt. Bärgning av cigarr-prick som stuckit i land vid Oknö/Mönsterås och fortsatt våröversyn i och kring Mönsterås, Oknö och Mönsteråsbruk och så norrut mot Oskarshamn. Vecka 16 fortsatte våröversynen med Figeholm och Simpevarp och sedan nordvart mot Västervik och vecka 17 fortsatt arbete med utgångspungt från Västerviks hamn och gästhamn till Flivik, Eknö, Idö lotshamn, Idö Stångskär, Städsholmen och Loftahammar. Vårprickningen fortsatte med start från Västervik och vidare norrut mot Torrö och tillbaka. Därefter till Gamlebyviken och fortsatt norrut. Nästa stopp blev Fyrudden med prickning i Valdemarsvik. Prickning avklarad i Oxelösund och Bråviken och vid Mem. Vi åkte ner till Karlshamn och ordnade till våra prickar och vidare mot nordöstra Öland med  Böda, Kårehamn, Grankullavik och Byxelkrok. Efter detta prickning i Candelas områden kring Stockholm

CANDELA:
Vecka 11 började vi så smått med vårutprickningen med start vid Dalaröområdet samt Björkfjärden – Hjulsta. Allt norr om Stora Rotholmen samt Kymendö, Ornö och ut till Huvudskär är klart liksom Björkfjärden. Vecka 13 åtgärdades de sista av prickarna Mälaren. I stort sett är lotsleden från Södertälje till och med Kvicksund  färdigprickad. Sävöleden är klar från Sävösund till Stenskär inklusive Trosa samt Sävö – Asenskallen samt även Södertälje – Gröndalsbron där gröna pricken ”Essinge Johan” är vår sista. Bällstaviken körde vi klart och därefter puttrade vi upp till Skeppsbacka/Dävensö där vi satte ut tre nya lysprickar. Prickning Galten, Kvicksund – Stora Sandskär samt runt Järflotta är klar. Vecka 17 prickade vi Kappelshamnsviken och Fårö samt klart i Fårösund och Slite. Nu närmast ska Candela till Vänern för att stötta Polstjärnan med vårunderhållet där. Vi har nu hunnit till Lidköping och Kristinehamn.
I stort sett är lotsleden från Södertälje till och med Kvicksund färdigprickad.

GINA:
Vecka 12 lämnade vi Åmål och kom igång med prickningen utanför Otterbäcken med omnejd. Sedan fortsatte prickningen vid Hönsäter och Kållandsö varv och sedan prickning i området kring Karlstad. Efter detta fortsatte vi med prickningen på Vänern och sedan Ddalbosjön, Värmlandssjön och Mariestad.

SEKTOR:
Under vecka 12 startade vårunderhållet i området Kapellskär och Svart klubben och därefter med området vid Husaröleden och Saltsjöbaden och därefter Simpnäs till Kapellskär. Vårunderhållet fortskrider enligt planering, det är klart i området från Vaxholm till Stockholm.

KLIPPEN:
Vecka 14 blev säsongsstarten för Klippens vårunderhåll i Bottenhavet. Vecka 16 räknar vi med att slutföra vårunderhållet i Örnsköldsviksområdet. Vi började i Öregrund där vi utförde de prickunderhål och fyrbesök som tilldelats Klippen. I och med detta övergår Klippen till sitt ordinarie område. Vi har slutfört huvuddelen av Ulvöområdet och Skagsområdet. Vi kör nu vidare och utför vårunderhåll på prickar och fyrar utefter norrlandskusten och räknar med att vara i Holmsund i slutet av veckan. Klippen fortsatte med vårprickning från Holmsund till Skellefteå och sedan vidare ttill Luleå och Kalix.

SCANDICA:
Under vecka 11 utfördes prickarbete i Göteborg för att sedan gå mot ostkusten för att starta årets prickarbete där i samband med utsättning av nya SSA i Klintehamn. Prickning i Öresund och Falsterbo och sedan transport till Åhus för felavhjälpning och prickning vidare öster ut. Satt ut ny flytande utmärkning i Klintehamn, prickat Gotland runt och Västervik till Karlskrona. Skiftat ut lysbojar mot prickar i Bergkvara, prickning i Karlskrona och Hanöbukten samt prickning sträckan Karlskrona Öland bort mot Höllviken pågår. Under vecka 16 utfördes prickning från Åhus till Kullen och vecka 17 fortsatte prickningen i norra Bohuslän och till nästa vecka planeras arbete i Smögen till Marstrand. Prickningen har nu gått från Kungshamn till Göteborg samt Uddevalla är färdigprickad liksom prickningen i mellersta Bohuslän.

Dela artikeln