Start > Sjöfart > Sjö- och flygräddning > Samverkan och administ... > SamSAR > Nyheter

Kvinnan var livshotande sjuk på Holmön utanför Umeå. Med en ambulanshelikopter på annat uppdrag var oron stor huruvida hon skulle överleva. Tack vare samarbetet mellan Västerbotten läns landsting och Sjöfartsverket blev hon en av de första att räddas av Sjöfartsverkets helikopter. Allt som en del av projektet SamSAR som Sjöfartsverket driver tillsammans med Socialstyrelsen.

- Det här visar tydligt på vad vi vill uppnå med projektet. Att rädda fler liv och undvika onödigt lidande. Något vi kan göra om vi tillsammans samarbetar effektivt, berättar Cecilia Wegnelius som är projektledare för SamSAR och till vardags räddningsledare på JRCC.

Holmöarna är en ögrupp som ligger cirka 10 kilometer utanför Umeå. Olyckstillbud och svåra sjukdomar med hastiga förlopp är kritiskt på ön, särskilt om landstingets räddningshelikopter redan är upptagen på annat uppdrag.

Därför skrevs ett avtal mellan landstinget och Sjöfartsverket där Sjöfartsverkets helikopter ska användas om helikoptertransport bedöms vara nödvändig och landstingets egen helikopter redan är upptagen.

På den här länken kan du läsa mer om själva räddningsinsatsen

https://www.folkbladet.nu/plus/1956070/det-nya-samarbetet-raddade-kvinnas-liv

Här kan du läsa mer om SamSAR:

SamSAR:s projektsida

 

Dela artikeln