Start > Sjöfart > Sjö- och flygräddning > Sjö- och flygräddning ...
  2019-06-04 17:01 
Flygräddning

Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral får in ett larm från en nödsändare som indikerar på ett helikopterhaveri cirka fem kilometer nordväst om Porjus utanför Jokkmokk. Helikoptern tillhör ett privat företag som bekräftar att två personer fanns ombord och att de är lindrigt skadade.

2019-06-04 17:13

Polishelikopter är på plats. De bekräftar att helikoptern är helt havererad och att den ligger kvar på platsen. De nödställda har lindriga smärtor, men mår i övrigt bra.

2019-06-04 18:01

Ambulanshelikopter tar med de nödställda till sjukhus för undersökning. Statens Haverikommission är underrättad och det är oklart vad som har orsakat olyckan.

Helikopterns sjärtbom är av och den är inte flygbar. Helikoptern är av modellen Bell 206.

 

Sjöfartsverkets ansvar för flygräddning

Sjöfartsverket ansvarar för lokalisering av luftfartyg vid inträffat eller befarat haveri, eller då fara hotar lufttrafiken. Ansvarsområdet är hela Sveriges land- och sjöterritorium samt Vänern, Vättern och Mälaren. När luftfartyget är lokaliserat, övergår undsättningsansvaret till kommunal räddningstjänst eller fjällräddningstjänsten – utom till havs, då Sjöfartsverket även ansvarar för undsättningen.

Dela artikeln