2013-års bilder

Storslam för Island i Nordiska fototävlingen för sjöfolk

Fredagen den 31 januari 2014 samlades representanter från de nordiska ländernas välfärdsorganisationer på Johannisborg Seamen’s Club i Norrköping. Till mötet hade varje representant med sig 15 bilder, som tagit sig vidare från de nationella fototävlingarna. För att utse vinnarbidragen fick vi i år hjälp av en jury bestående av Johanna Haverlind, utställningschef Arbetets museum, och Fredrik Schlyter, frilansande fotograf. För mig var det viktigt att tävlingsjuryn skulle ha bredd och kunna komplettera varandra bra.

Johanna Haverlind har ett förflutet som utställningsproducent på bl.a. Statens maritima museer och Sjöhistoriska museet och är just nu ansvarig för Stefan F Lindbergs fotoutställning ”Sjömän”, som visas på Arbetets museum mellan den 1 februari och 18 maj 2014.

Fredrik Schlyter är fotograf i Norrköping på heltid, sedan 15 år, och även bergsklättrare. Med sin äventyrliga läggning är han van att fotografera i extrema miljöer och kan därför bedöma bilderna utifrån sina egna erfarenheter. Läs mer om Fredrik och se hans bilder på: https://www.schlyter.com

Nordiska juryn med vinnarbidraget, Foto: Hilmar Snorrason

Juryns ord om urvalsprocessen:

– Det här var ett ovanligt och roligt uppdrag. Vi började med att sålla bort en hel del bilder, som inte stod sig i konkurrensen. Sedan gjorde vi teman för att försöka hitta ett brett urval, säger Johanna Haverlind.

– Det var ingen enkel uppgift. Det hela blev ännu svårare när vi kom ned till att ha runt tio bilder kvar och dessa skulle rangordnas. Men vi är nöjda med det vinnarfält vi kommit fram till, även om vi precis förstått att Island tog hem tre priser av fem möjliga. Deras finalbidrag var bra helt enkelt, fortsätter Fredrik Schlyter.

TEXT JIMMY ERIKSSON

Tävlingspriser

De nordiska priserna sponsras i år av:

1. Den maritime fond, Danmark 5 000 DKR
2. Sjøfartsdirektoratet, Norge 5 000 NKR
3. Sjöfartstidningen, Sverige 5 000 SKR
4. Rederiet Eimskip, Island 400 EUR
5. Finnlines, Finland 300 EUR