2014-års bilder

Svensk seger i nordiska finalen

Den Nordiska fototävlingen för sjöfolk 2014 hade sin final i Reykjavik, fredagen den 13 februari. De 75 bilderna som tagit sig vidare från de nationella tävlingarna skulle nu ställas mot varandra. Frilansfotografen Kristján Maack och pressfotografen Arni Søberg, från Islands största tidning ”Morgunblaðið” hade tagit på sig det tuffa uppdraget, som bestod i att utse och ranka fem vinnare.

För den skrockfulle kan datumet, för tävlingen, betyda otur men inte för Sveriges del – de blågula fotograferna tog nämligen hem tre av de fem platserna. Högst upp på prispallen kom Elin Johansson med sin bild ”Isbjörn mot stäv” – en bild som tog domarna med storm, tack vare den fina kompositionen och skickligheten att lyckas fånga ett ögonblick på ett fantastiskt sätt. 

Juryn visar vinnarbildenDen isländska juryn, bestående av Kristján Maack och Arni Søberg, håller upp Elin Johanssons vinnarbild "Isbjörn mot stäv".

– Bilden är tagen när jag i somras jobbade som matros på Svalbard på fartyget M/S Stockholm. Björnen nosar på fartygsstäven. I vanliga fall jobbar jag på Stena Germanica, också som matros, säger Elin Johansson.

På andra plats kom Peter Pans matros Magnus Henrysson, som vann den svenska deltävlingen 2011. Tredjeplatsen gick till islänningen Hlynur Ágústsson, som kom två i fjolårets nordiska tävling. Fjärdeplatsen tog norrmannen Bjarne Hovland med en bild som också vann den norska tävlingen. Svenske kocken Jörgen Språng, på Bit Okland, lyckades även detta år att få en prisplats i finalen och är den fotograferande sjöman som tagit flest priser sedan tävlingen startade. Den här gången kom Jörgen Språng femma, men lyckades med bedriften att få med sju av sina tio bilder till den nordiska tävlingen.

Förutom de fem prisplatserna ville juryn även dela ut tre hedersomnämnanden. Två av dessa gick till Norge och Jonatan Svensson. Danske Remigiusz Piotrowski fick också ett speciellt omtalande för en av hans bilder.

JIMMY ERIKSSON

Barlast (ballast);

förekomst av vatten, sten eller järnskrot etc i fartygets inre med huvudsyftet att öka stabiliteten.

> Fler sjötermer som du behöver veta!