Svenska deltävlingen 2014

Fotande kock överlägsen i den svenska deltävlingen

Den 21 januari hölls den svenska delen av Nordiska fototävlingen för sjöfolk 2014, i Sjöfartsverkets lokaler. I år låg juryuppdraget på Sjöfartsverkets kommunikatör Emilie Wallsten och frilansfotografen Fredrik Schlyter. Fredrik bedömde också bilderna i den nordiska finalen för ett år sedan.

Juryns uppdrag var att sålla ut 15 bilder, från årets inkomna 77 bidrag, för vidare tävlan i den nordiska finalen, samt kora tre vinnande bidrag från dessa 15. Juryn valde dessutom att dela ut tre hedersomnämnanden.

Den fotande kocken på Bit Okland, Jörgen Språng, skickade som vanligt in tio bilder strax innan år 2014 tog slut och fick som vanligt med flera av dem till den nordiska finalen. I år fick han faktiskt med otroliga sju bilder, varav två prisades och två fick hedersomnämnande i den svenska deltävlingen. Det är verkligen en bedrift!

 

Juryn i svenska deltävlingenFredrik Schlyter och Emilie Wallsten konfererar om hur de femton finalbilderna ska rangordnas.

De tre pristagande bilderna i den svenska tävlingen belönas med en pott att beställa böcker för, genom Sjömansbiblioteket.

Vi på Sjöfartsverket är nöjda med alla fina bilder vi fått in under 2014 men är också övertygade om att det finns betydligt fler hobbyfotografer ute på de sju haven. Välkomna att delta i 2015-års tävling, som pågår hela året!

TEXT OCH FOTO JIMMY ERIKSSON 

 

RESULTAT OCH JURYNS MOTIVERINGAR:

Jörgen Språngs foto "Bossen"
1:a - "Bossen" - Jörgen Språng
Motivering: En bild med hög teknisk kvalitet. Fotografen har lyckats frysa ett ögonblick och har fångat dramatik och rörelse i en bra komposition.

2:a plats, Foto Jörgen Språng
2:a - "Gubben i sumpen" - Jörgen Språng
Motivering: En ögonblicksbild där ljuset fångats på ett vackert sätt. Motivets ögon ger en otroligt äkta och ärlig känsla. Blicken gör att man kommer nära trots att personen är inkapslad och skyddsklädd.3:a, Foto Tim Ruttledge
3:a - "Big job" - Tim Ruttledge
Motivering: En bild man ser nya detaljer i varje gång man tittar. Kan nästan känna ytan på skrovet. En vinnare tack vare att den lilla människan finns med som referens. En läcker komposition med snygga linjer och färgsättning.

Hederomnämnande, foto Magnus Henrysson
Hedersomnämnande - Magnus Henrysson
Motivering: Häftig och kreativ komposition med bra teknisk kvalitet. Bilder får oss att fundera på hur fotografen gjort och var han befunnit sig under exponeringen.

 

Hederomnämnande, foto Jörgen Språng
Hedersomnämnande - "SVETS-IG" - Jörgen Språng
Motivering: En bild med imponerande skärpedjup, snygg komposition och hög teknisk kvalitet.

 

Hederomnämnande, foto Jörgen Språng
Hedersomnämnande - "Öresundsbron" - Jörgen Språng
Motivering: En bild med hög teknisk kvalitet. Snyggt med långt skärpedjup. Den långa slutartiden gör att vattnet ser ut som sammet.

Se alla bilder som fått pris eller hedersomnämnande, i svenska och nordiska tävlingen här.

Priser i den svenska deltävlingen:

1. Valfria böcker för 1 300 KR
2. Valfria böcker för 1 000 KR
3. Valfria böcker för 700 KR

Måsaspanare;

"Fönstertittare" på skånska.

> Fler sjötermer som du behöver veta!