2015-års bilder

Svenskt bidrag i topp

Fredagen den 12 februari samlades kolleger från de nordiska ländernas välfärdsorganisationer på Søfartsmuseet i Helsingør. Där skulle en jury kora fem vinnarbidrag från de 75 bilder som gått vidare från de nationella deltävlingarna till finalen i Nordiska fototävlingen för sjöfolk 2015. Irene Olsen, från Søfartens bibliotek och Søren Philip Sørensen, direktör för Handelsflådens Velfærdsråd arrangerade årets tävling och hade anlitat fotograferna tillika journalisterna Søren Lund Hviid och Anders Skjoldjensen för att bedöma bilderna.

Samtliga bilder radades upp och tävlingsledarna fick lämna rummet för att låta juryn arbeta i fred och för att inte påverka deras beslut på något sätt. Drygt två timmar senare meddelade de att de hade ett resultat. De upprymda domarna berättade att uppgiften varit svår men också väldigt rolig. Konkurrensen var stor och efter att ha vägt vissa bilder fram och tillbaka hade de ändå lyckats enas om vilka fem bilder som skulle premieras och rangordna dessa. Dessutom valde de ut tre bilder som de ville ge särskilt hedersomnämnande.

Juryn med tre av vinnarbildernaDen nordiska juryn, bestående av fotograferna Anders Skjoldjensen och
Søren Lund Hviid, presenterar tre av de fem vinnarbilderna i
Nordiska fototävlingen för sjöfolk 2015.

När bilderna presenterades stod det klart att vinnarbilden härstammade från den svenska deltävlingen och närmare bestämt Rikard Lavitskijs kamera. Bilden som har namnet ”Rast i Thailand” fångade juryn direkt med sin okonventionella stil och det intresseväckande motivet. Rikard blev färdig sjöingenjör i somras och arbetade tidigare som maskinist på Star Cruises.

På andra plats kom norrmannen Geir Magne Skjølsvik med bilden ”Razor wire er rigget langs rekka mot tyveri”. Tredjepriset går till danske Finn Hansen för sitt dokumentärfoto av en flyktingfamilj. På fjärde plats kom Patrick Sommer, även han dansk. Den svenske kocken från Bit Okland, Jörgen Språng, har under många år lyckats charma domarna med sina dokumentära bilder och gjorde detsamma även i år. Med bilden ”Lennart” tog Jörgen det femte och sista priset.

Förutom detta fick Jörgen Språng även ett hedersomnämnande för sin bild ”Charlie”. Samma sak gäller Tim Ruttledge, befälhavare på Fure West, som fick goda vitsord för sin ”Tank man”.

JIMMY ERIKSSON