Norge och Sverige delade på priserna

Årets nordiska final hölls i Åbo, Finland den 10 februari. Finska Sjömansservicebyrån arrangerade sammankomsten, där representanter från de nordiska ländernas välfärdsorganisationer fanns med. Varje land hade med sig 15 bilder från de nationella deltävlingarna. 75 bilder skulle alltså ögnas genom och sållas av en oberoende jury. Dessutom skulle fem fina priser delas ut.

Bildbedömningen hölls på sjöfartsmuseet Forum Marinum, där ena jurymedlemmen, Maija Joro, arbetar som museilektor. Den andra jurymedlemmen var Hanna Weselius, universitetslektor i fotografi vid Aalto-universitetet. Efter att ha vridit och vänt, flyttat och lagt tillbaka bilderna hade de efter två timmars arbete enats om vilka åtta bilder som skulle premieras eller få hedersomnämnande.

– Det var ett väldigt svårt uppdrag eftersom det fanns många riktigt bra bilder, inledde Maija Joro.

Fototävlingens jury
Maija Joro och Hanna Weselius agerade jury i årets Nordiska fototävling för sjöfolk. Här visar de upp tredje-, andra- och förstapristagarbilderna.
F
oto: Pekka Karppanen

Ett glädjetjut gick genom rummet när vinnarbilden presenterades. Det var Sjøfartsdirektoratets Trine Carin Tynes sätt att deklarera att bilden kom från Norge och befälhavaren Vidar Strønstad. Att tredje- och fjärdepristagarna också var norska, spädde på Trines glädje ytterligare.

För Sveriges del blev det två priser och båda tillföll Bit Oklands kock Jörgen Språng, som vid det här laget är välkänd inom fototävlingen. Jörgen kommenterar själv sitt fotograferande på följande sätt:

”Min stora hobby, framförallt ombord, är att fotografera. Ingen ombord blir förvånad om jag dyker upp i en ballasttank, eller med en utsträckt arm in i ett cylinderfoder. Jag brukar försöka föreviga de mer ”rejäla” jobben ombord. Kolvhalning, rostknackning, tankrengöring eller annat trevligt! Sedan kan man naturligtvis inte motstå miljöerna ombord eller på varv, där vi var nu i december. Där finns människor, stilleben, skit och fantastiska miljöer i en salig blandning!

Jörgen Språng berättar också att han köpt en ny kamera under hösten och att det är anledningen till att det blivit en hel del fotograferande i svartvitt.

–  Jag tycker att det svartvita formatet återger många av sjöfartsmiljöerna och dess arbetsuppgifter på rätt sätt, avslutar Jörgen.

Från Sjöfartsverkets sida säger vi stort tack till alla deltagare och grattis till vinnarna!

JIMMY ERIKSSON

Båtsman (boatswain);

den främste inom däcksmanskapet. Jfr "Båsen"

> Fler sjötermer som du behöver veta!