Två fotografer dominerade i svenska fototävlingen

Under förra året var det 17 sjöfarare som dokumenterat livet ombord och som skickade in sammanlagt 91 bilder till den svenska deltävlingen. Den svenska juryn fick i uppdrag att välja ut 15 av dessa, för vidare tävlan i den nordiska finalen, och att kora tre vinnarbilder.

Frilansfotografen Fredrik Schlyter och Sjöfartsverkets kommunikatör Tobias Fälth har haft juryuppdraget i flera år och ställde upp även i år. Den 16 januari hölls den svenska deltävlingen på Sjöfartsverkets Norrköpingskontor. Som vanligt var det ingen enkel match att sålla ut de 15 finalisterna men inom två timmar hade de lyckats enas och kommit fram till ett resultat.

När vi presenterade vilka fotografer som låg bakom varje finalbild stod det klart att årets tävling mer eller mindre var en tvåmansshow – kocken Jörgen Språng fick med hela åtta (av tio inskickade bilder) till den nordiska finalen och befälhavaren Tim Ruttledge tog fem platser med sina tio inskickade bidrag. Det var också de två nämnda som tog prisplatserna. Stort grattis! Läs juryns motiveringar under respektive bild.

Övriga fotografer som tog varsin plats i den nordiska finalen var Sophie Galvagnon och Staffan Ahlstrand.

JIMMY ERIKSSON

Se alla bilder som fått pris eller hedersomnämnande, i svenska och nordiska tävlingen här.

Flaggskepp, -skeppare, -chief;

flaggskepp syftar ursprungligen på amiralens fartyg. Har i handelsflottan kommit att syfta på rederiets nyaste eller största fartyg. Flaggskeppare och flaggchief är den till tjänsteåren äldste skepparen respektive maskinchefen inom ett rederi.

> Fler sjötermer som du behöver veta!