2017-års bilder

Språng till topps i 30-årsjubilerande fototävling

Nordiska fototävlingen för sjöfolk 2017 hade sin avslutning den 2 februari. 130 besättningsmedlemmar från de nordiska länderna hade sänt in totalt 814 bilder till tävlingen. De nationella juryerna valde sedan ut de 15 bästa, för vidare tävlan i den nordiska tävlingen, som i år hölls på Norsk Maritimt Museum i Oslo.

Juryn bestod den här gången av Espen Wæhle, projektledare/konservator på museet, och Javier Ernesto Auris Chavez, fotograf på NRK. Tillsammans kunde de relativt fort komma ned till 25 bilder, men sedan blev det allt svårare att sortera bort bilder.

– Det var många fina bilder och vissa typer av motiv fångade oss lite mer än andra, men vi tycker ändå att vi fått med ett bra urval, säger Espen Wæhle när vinnarbilderna presenteras.

Juryn med vinnarbilderna

Först redovisades fyra bilder som fått hedersomnämnande. Javier Ernesto Auris Chavez höll upp bilderna, en efter en, och delade med sig av motiveringen för de respektive fotografierna. Efteråt visade de upp de premierade bilderna i tur och ordning, från femte- till förstaplats.

När den sista bilden lyftes upp stod det klart att den fotograferande kocken från Bit Okland, svenske Jörgen Språng, vunnit den nordiska tävlingens första och andra pris. Dessutom fick Jörgens bild ”Vattenspel” hedersomnämnande tillsammans med tre danska bilder. Tredjepriset gick till isländska Thorgeir Baldursson medan fjärde- och femtepriset gick till Norge och fotograferna Håkon Kjøllmoen respektive Daniel Möllerström. Möllerström är svensk och arbetar på norska fartyget Brage Viking. Vissa år har han tävlat för Sveriges räkning men den här gången var det Norges tur.

TEXT OCH FOTO JIMMY ERIKSSON