Svenska deltävlingen 2017

Debutant vann den svenska tävlingen

Varje upplaga av den nordiska fototävlingen startar med en nationell dito. Till den svenska deltävlingen skickade 14 sjöanställda in totalt 68 bilder som uppfyllde kraven. Juryn bestod även i år av frilansfotografen Fredrik Schlyter och Tobias Fälth från Sjöfartsverkets kommunikationsstab.

Tävlingen avhölls den 23 januari på Sjöfartsverkets Norrköpingskontor. Dagens uppdrag var att de 68 bilderna skulle sållas ned till 15, som tävlar vidare i den nordiska tävlingen, och dessutom välja ut tre nationella vinnarbilder.

– Det var inte så många bilder i år men de höll ganska hög kvalitet, så det var svårt den här gången, säger Fredrik Schlyter för att sammanfatta juryns urval.

De inkomna bidragen visar stor bredd och förmedlar miljön ombord på ett bra sätt. Den ökade bildkvaliteten gjorde konkurrensen större och medförde att det var fler som slogs om topplaceringarna.

– Vi ser fler och fler bilder från vardagen ombord, vilket är jättebra. Det är roligt att de dokumentära vardagsbilderna tar mer plats bland de klassiska naturbilderna, säger Tobias Fälth.

Det är också kul att se att vi har några nykomlingar som tagit plats i tävlingen. Johannes Erlandsson, som tagit vinnarbilden är faktiskt debutant i tävlingen. Carl Hakner, vars bild ”Guanabara Cranes” fick ett hedersomnämnande, har inte heller deltagit förr. Vi säger välkomna in i tävlingen, gratulerar alla vinnare och hoppas få se ert deltagande även under 2018.

TEXT JIMMY ERIKSSON

Se alla bilder som fått pris eller hedersomnämnande, i svenska och nordiska tävlingen här.