2018-års bilder

Isländsk topp i traditionell fototävling

När Nordiska fototävlingen för sjöfolk 2018 skulle avhållas den 8 februari, var det Sjöhistoriska muséet i Stockholm som huserade arrangemanget. Juryn bestod i år av bildjournalisten Stefan F. Lindberg och Oliver Lindkvist, fotograf Statens maritima och transporthistoriska muséer.

Till tävlingen hade 111 besättningsmedlemmar sänt in totalt 825 foton. I de nationella deltävlingarna sållades 15 bilder ut från varje nation, för nordisk tävlan. 75 bilder skulle alltså bedömas under två timmar. Arrangörerna lämnade rummet och de två jurymedlemmarna kom snabbt överens om vad som kännetecknade en riktigt bra bild och satte igång med arbetet. Efter ca 1,5 timme meddelade juryn att uppdraget var utfört och arrangörerna välkomnades tillbaka till lokalen.

–Vi var måna om att det fanns en atmosfär och stämning i bilden. En bra bild ska ha ett språk och innehåll men också närvarokänsla av personen bakom kameran. Vi vill uppmuntra fotograferna att använda bilden som språk och att använda sig av förutsättningarna som finns – ljus, stämning, färgrytm, linjespel. Vi ser det som en parallell till det skrivna språket, inledde Stefan F. Lindberg.

Juryn med vinnarbilderna

De fem korade vinnarbilderna presenterades en efter en, med början på femteplatsen. Till varje bild gav juryn en motivering. Efter att alla bilderna redovisats stod det klart att årets tävling genererade en ovanligt bra spridning över de nordiska länderna. Det var bara Finland som inte fick någon vinnarplacering.

JIMMY ERIKSSON

Barlast (ballast);

förekomst av vatten, sten eller järnskrot etc i fartygets inre med huvudsyftet att öka stabiliteten.

> Fler sjötermer som du behöver veta!