2019-års bilder

Norge och Sverige tog hela prisbordet
i Nordiska Fototävlingen För Sjöfolk 2019

2020.02.07. Reykjavík Maritime Museum.
Utanför ven vinden och bara några kilometer bort skakade marken av vulkanisk aktivitet. Inne i Reykjaviks sjöfartsmuseum var det däremot lugnt, även om spänningen var påtaglig, när den Nordiska Fototävlingen för Sjöfolk skulle avgöras för 32:a gången. Arrangemanget vandrar runt mellan de nordiska länderna och den här gången var det alltså Island som stod för värdskapet.

Till årets tävling hade totalt 133 sjöanställda skickat in 1116 bilder. Det är ganska exakt 300 fler bilder än förra året. Varje land hade med sig 15 bilder från de nationella deltävlingarna, vilket innebar att 75 bilder skulle ögnas genom och sållas av en oberoende jury. Dessutom skulle fem vinnare koras.

Juryn, som bestod av Kjartan "Golli" Thorbjörnsson, professionell fotograf och Arngrimur Blöndal, ordförande för fotoklubben Fokus, hade inga problem att enas och arbetade sig metodiskt ned till tio bilder. Efter lite över en timme meddelade de att de hade ett resultat att presentera. Arrangörerna välkomnades tillbaka in i rummet där tio bilder nu låg med bildsidan nedåt.

”Golli” förklarade att de valt att ge hedersomnämnande till fem bilder, som stack ut från mängden, men inte riktigt tog sig till vinnarplacering. Därpå vändes bilderna upp och visade ett norskt, ett danskt och tre isländska bidrag.

Spänningen steg ytterligare när det blev dags att avslöja vinnarna. Juryn vände upp en bild i taget och gav sin motivering. När alla pristagande bilder låg rättvända stod det klart att Norge tagit hem första- och tredjepriset, medan Sverige var tävlingens mesta vinnare, med hela tre prisplatser. Se vinnarbilderna nedan.

Nordiska fototävlingsjuryn presenterar vinnarbilderna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den isländska juryn, Arngrimur Blöndal och Kjartan "Golli" Thorbjörnsson presenterar de fem vinnarbilderna i Nordiska Fototävlingen För Sjöfolk 2019.

Fototävlingen har även detta år engagerat många sjöanställda och inspirerat dem till att dokumentera sin vardag ombord. Vi arrangörer är övertygade om att engagemanget bidrar till en mer meningsfull tillvaro och är glada att kunna visa de otroligt fina bilderna för omvärlden.

TEXT: JIMMY ERIKSSON

Måsaspanare;

"Fönstertittare" på skånska.

> Fler sjötermer som du behöver veta!