Svenska deltävlingen 2019

Torrdocka blev juryns favorit

Den 21 januari avhölls den svenska deltävlingen för Nordiska fototävlingen för Sjöfolk. Platsen var som vanligt på Sjöfartsverkets kontor i Norrköping. Den svenska tävlingsjuryn bestod i år av Sjörapportens redaktör Emma Brask och Fredrik Schlyter, fotograf i Norrköping.

Under 2019 skickade 16 fotograferande sjömän in totalt 90 bilder för tävlan. Dessvärre levde 22 av dessa inte upp till tävlingens krav och måste diskvalificeras, med anledning av att bildstorleken på samtliga dessa var mindre än 2 MB. Kvar att bedöma var således 68 bilder från 11 fotografer. 

Efter ca 1,5 timme började juryn känna att de hittat de 15 bilderna att skicka vidare till den nordiska finalen. Under sållningsarbetet hade de redan hittat sina favoriter och kunde ganska snabbt enas om att Jörgen Språngs bild ”Drydock” var tävlingens bästa bild. De visste förstås inte vem fotografen var förrän efteråt. Jörgen Språng, som är kockstuert på Bit Okland, vann också tredjepriset, med bilden ”Rednose”.

Den nationella tävlingens andraplats tog Dan Deshayes, 1:e fartygsingenjör på Ternholm, med sin bild ”Passing by”. Dan Deshayes debuterade i tävlingen 2018 och fick då också med ett bidrag till den nordiska finalen. Den här gången fick han pris i den svenska tävlingen, svenskt hedersomnämnande och nordiskt pris för bilden ”Slaget om gemen” och dessutom ytterligare två bilder bland de svenska finalisterna. Richard Jensen, styrman på National Geographic Explorer, fick också svenska juryns hedersomnämnande och ett nordiskt pris med bilden ”FP inspection”. Stort grattis till alla vinnare!

Staffan Ahlstrand, teknisk chef på isbrytaren Atle var den fotograf som fick med flest bilder till final i årets tävling – hela 5 bidrag av de 15. Teknisk chef är också Mikael Söderholm, på Atlantic Orchard, som fick med två av sina bilder till final. Även om de dessvärre inte prisades den här gången är det såklart ändå en bedrift värd att uppmärksamma. 

JIMMY ERIKSSON

 

Se alla vinnarbilderna i bildspelet på sidan för den Nordiska Fototävlingen För Sjöfolk 2019.

Förlisa (to be lost, to be shipwrecked, to founder; av lågty. Vorlisen, "gå förlorad");

gå under, gå i kvav.

> Fler sjötermer som du behöver veta!