Kompisgäng vann 24-timmars

Trägen vinner! Det tappra sjömanslaget El Dragador vann den 31:a upplagan av Rosenhills klassiska fotbollsturnering 24-timmars. Kompisgänget - som knopades samman under sjöbefälsutbildningen på Chalmers - har kämpat sedan 2009, med varierande framgångar. I år blev det bingo! 

I den spännande finalen tvålade El Dragador till Stena Carismas spelskickliga lag med 2-1. Lagen möttes redan i en av grundspelets inledande matcher, då El Dragador vann med hela 4-1. Därefter gick det på räls: 3-0 mot Lindholmens sjömanselever, 5-0 mot norska oljeriggen Deep Sea Bergen, 3-2 mot de sisuladdade finländarna i Neste-laget Stena Poseidon, 2-0 i kvartsfinalen mot Calmare Nyckels sjöbefälsstudenter och 4-1 i semifinalen mot Stena Danica (som till tröst fick två man i All Star Team samt pris till bäste målskytt och bäste målvakt). 

Lagets namn El Dragador, som är spanska för "mudderverket", har nog fått många av oss att höja på ögonbrynen. Men förklaringen är enkel. En av lagets eldsjälar, Viktor Jansson, har ett kombinerat bogserfartyg och mudderverk som heter så. 

– Det är en väldigt liten båt med väldigt stor besättning! skämtar han under prisceremonin. 

I bronsmatchen vann Stena Danica mot Stena Oil – ett samlingsnamn för bunkerbåtssjömän i Stenas tjänst - med 3-2 efter straffläggning. 

Liksom 2012 ställde 24 sjumannalag upp i turneringen. Fjolårssegraren Trelleborg hörde inte till dem, vilket lär ha med ägarförändring och besättningsskiften att göra. Totalt deltog ungefär 300 fotbollsspelare. Sammanlagt spelades 60 matcher, dömda av inhyrda fotbollsdomare. 

Var och en inser att 24-timmars ett jättearrangemang som kräver en välsmord logistik. Tack vare Rosenhill-medarbetarnas rutin, skicklighet och engagemang fungerade allt som det skulle. Volontärerna ej att förglömma; exempelvis tillförordnade sjukvårdaren Anders Öberg, som till vardags jobbar i hamnen, och John-John Kristensons gäng, som tillhandahöll lekamlig spis under hela turneringen. 

Parallellt pågick kulstötning med ungefär 120 deltagare. Funktionärer var Jesper Ek och Lars Strandbäck från Sjömansservice i Antwerpen respektive Malmö, samt nyblivne pensionären Lasse Hult, som har flyttat från Holland till Halland. 

Samtidigt sköttes Rosenhills vardagliga uppgifter till punkt och pricka med hjälp av några extra medarbetare; besök på inneliggande fartyg samt transporter av internationells sjöfolk till och från Rosenhill. Som sig bör hade receptionen/cafeterian ständig beredskap för deras behov och önskemål, alltmedan hemmavarande svenska sjömän gjorde sina motionspass på gymmet och i poolen eller umgicks med gamla sjöbröder.

Till och med vädergudarna höll sig på relativt gott humör under turneringen, även om några smärre skurar föll första dagen och lite duggregn under den andra.

Den avslutande prisceremonin genomfördes av Rosenhill-basen Agneta Swenson och Sjömansservice Motion-ansvarige Glenn Hjelle och platsombudet Nils Edoff. Utöver guld, silver och brons utdelades en rad andra priser; exempelvis till All Star Team. En av de utvalda var Stena Poseidons Ilkka Suortti, som även utsågs till turneringens bäste spelare, samtidigt som hans lag fick Fair Play-priset. Vilket gladde tillreste finlandssvensken Johan Treuthardt, som är motionsansvarig på Sjömansservicebyrån i Helsingfors. 

TEXT TORBJÖRN DALNÄS
FOTO TORBJÖRN DALNÄS, AGNETA SWENSON

Se hela resultatlistan här.

Slingerställ, -skott (shifting boards);

utan dem går allt i durken i grov sjö.

> Fler sjötermer som du behöver veta!