Kaknäs Invitations Tournament 2013

Den årliga, väletablerade, Kick-off turneringen fick ställas in i år på grund av konstgräsplan-projektet som pågår för fullt på Kaknäs.

Istället anordnades, den 25/5, en inbjudningsturnering för fyra lag med elvamanna-matcher. Silja Symphony från TallinkSilja, Victoria I från TallinkSilja, Rosella från Viking Line samt ett kompisgäng från Finland, Fc Melody, som är alltid med på Kick-off turneringen. Tyvärr meddelade Silja Symphony, samma morgon som turneringen skulle hållas, att de inte fick ihop något lag, så fick vi spela en 3-lagsturnering. Snabbt gjorde vi om spelprogrammet och satte igång matcherna.

Första matchen gick mellan Rosella och Fc Melody. Vår domare Abid Aho blåste igång matchen några minuter senare än planerat. Adib är förbundsdomare och ansvarar för domarbesättningar i Stockholms distrikt. Matchen var jämn och båda lagen visade kvalitéer som man inte förväntar sig i den här nivån. Till slut gick Rosellas lag vinnande ur striden med resultatet 1-0.

Efter 15 minuters vila var det dags igen för Fc Melody att kliva ut på planen igen. Den här gången väntade Victoria I, 2012-års superlag som vann alla turneringar de deltog i – Nordic Serie, Port of Stockholm Cup samt TallinkSiljas egen internturnering. Fc Melody började bra och tog ledningen i mitten av första halvlek. Efter chocken kunde Victoria I mobilisera sig och pressa in kvitteringen. Innan första halvleks slut tog de också ledningen. Andra halvlek var jämn men mot slutet började Fc Melodys lag chansa och de var väldigt nära kvittering. Victoria I höll undan och vann med 2-1.

Rosella och Victoria I behövde inte mötas i gruppspel, utan spelade finalen direkt. Matchen var jämn från början till slut. Inget av lagen kunde riktigt ta kommandot utan det blev en kamp på mittfältet. Av en tillfällighet fick Victoria I en passning genom mittfältet och turneringens MVP spelare Toomas Kaldma kunde ta bollen och springa ensam mot mål, för att skjuta in 1-0.

I slutet på första halvlek fick Rosella en hörna, som de satte i mål direkt – ett fint mål som gav laget energi. Andra halvlek var lika jämn. Men sen plötsligt gjorde Rosellas målvakt ett litet misstag, vilket ledde till att Victorias anfallare kunde rulla in 2-1. Rosella blev något förlamade av målet och motståndarna kunde öka ledningen till 3-1.  Därefter tryckte Rosella på för fullt och när en minut återstod satte de reduceringen 3-2 från en frispark på straffområdets linje. Victorias gäng var inte beredda på den snabba frisparken, som gick in via försvararen. Victoria I höll i bollen under sista matchminuten och tog därmed årets första turneringsseger.

Under lunchen fick Victoria I ta emot alla 2012-års turneringspriser. Prisutdelare var sjömansklubbsföreståndaren Jari Raminen och Adib Aho, Svenska Fotbollsförbundet, som berömde Sjömansservice för arbetet med att aktivera sjömän till olika hälsofrämjande aktiviteter.

MVP:                  Toomas Kaldma från Victoria I
Bästa målvakt:    Jonas Hagman från Rosella
Fair Play:            Fc Melody.

M/s Romantika fick sitt tredje pris i Port Of Stockholm i början av juni. M/s Brilliance of the Seas, som blev tvåa i Nordic Series kommer få sin pokal vid senare tillfälle. Silja Serenade kommer få sina andraplatspriser senare. Detsamma gäller också Bahamasflaggade M/s Delphin som blev fyra på Port of Stockholm Cup.

TEXT JARI RAMINEN
FOTO FERIT US

Slingerställ, -skott (shifting boards);

utan dem går allt i durken i grov sjö.

> Fler sjötermer som du behöver veta!