24-timmarsfotboll på Rosenhill

Den sista helgen i augusti har under de senaste 32 åren ägnats åt den anrika fotbollsturneringen 24-timmars. 2014 var inget undantag. Spelplatsen var som alltid Göteborgsstationen Rosenhill.

Inför avsparken liknar anläggningen ett festivalområde. Platsen är packad med människor från nordens alla hörn som omsorgsfullt värmer upp, knyter sina fotbollsskor och rättar till benskydden. Vid entrén pumpar två högtalare ut en salig blandning av nya hits, obskyra schlagerlåtar från 70-talet och emellanåt någon Elvis-cover av Christer Sjögren.

Lite längre bort pyser matoset från det provisoriskt uppbyggda köket. Det är John-John Kristenson som ansvarar för maten. Över 400 hamburgare kommer att serveras och till sin hjälp har han fyra personer, men med sina tio års erfarenhet intygar han att det inte kommer bli något problem.

Strax intill köket ligger ett garage som under helgen fick agera sjukstuga. Det är hamnarbetaren Anders Ömans uppgift att ta hand om de skadade. Han berättar att det oftast inte är särskilt allvarliga skador utan att det mestadels rör sig om sträckningar. Till sitt förfogande har han två massagebänkar och, enligt honom själv, fullständig medicinsk utrustning.
– Det är bara röntgen och operationskniv som saknas, säger han och skrattar.

Det är Rosenhills platsombud tillika Sjömansservice motionsansvarige Glenn Hjelle som är projektledare för hela 24-timmars. För honom börjar förberedelserna redan i mars.
– Sjömännen behöver god framförhållning för att kunna ställa upp så man måste vara ute i god tid, säger Glenn.

Glenn har ansvarat för tävlingen i snart 15 år men berättar att hela personalstyrkan på Rosenhill är delaktiga, även volontärer och några pensionerade medarbetare.
– Att våra pensionärer är med och bidrar med sin expertis förgyller verkligen verksamheten, säger han.

24-timmars är den största turneringen som arrangeras av Sjömansservice och på plats fanns medarbetare från både Norrköping, Malmö och Antwerpen. För Glenn är detta höjdpunkten bland alla årets arrangemang.
– Att få se den glädjen som uppstår när de spelar är väldigt, väldigt roligt så det här är något som jag vet att de uppskattar. Det är därför många kommer tillbaka, säger Glenn Hjelle.

Under turneringens gång samlades det även in resultat till Sjöpokalen som är en friidrottstävling för svenskflaggade skepp. Det hoppades längd, höjd och stöttes kula.

Bronsmatchen mellan Oljola och Klippans Båtmän blev inställd på grund av att båtmännen inte fick ihop ett lag och lämnade därmed walk over i semifinalen, vilket gjorde att Oljola tog hem bronset. 

Efter 58 matcher och 18 utslagna lag stod det klart Stena Jutlandica och Stena Scanrail skulle göra upp om guldet.

Matchen var jämn men efter en hel del sammandrabbningar och några avgrundsvrål blev det för svårt för Jutlandica att ta sig igenom Scanrails murtrånga försvar. Målet som Stena Scanrail gjorde i första halvlek blev matchens enda och det avgjorde kampen med 1-0. 

Helgen avslutades på Valands festvåning i centrala Göteborg där prisutdelningen ägde rum med efterföljande buffé och underhållning. När Domarna avtackades under middagen sammafattade de turneringen med att inte ett enda rött kort hade delats ut och det säger en hel del om vårt kära sjöfolk.

TEXT: JOAKIM MALMBERG
FOTO: MIKE JOSEFSSON, EWA JORENBO

Se den kompletta resultatlistan här.

Hala (haul);

ta hem på tåg, etc. (flaggen halas ju ned på kvällen, därav missförståndet bland många att ordet skulle betyda "sänka till lägre nivå". )

> Fler sjötermer som du behöver veta!