Kick-off fotbollsturnering på Kaknäs 2014

Efter att turneringen blev inställd förra året, på grund av konstgräsprojektet, kunde man nu återigen spela den traditionella Kick-off turneringen på Sjöfartsklubben Kaknäs.

Turneringen har fått ett mycket gott rykte, vilket gör att många är intresserade av att komma och sparka boll på våra välansade gräsplaner, ute på den natursköna Djurgården. Men som alltid när det gäller sjömanslag så är det inte lätt att mobilisera folk – en del är ute på sin tjänstgöring eller har andra hinder.

Till årets turnering fick vi elva lag, varav sju rena sjömänslag och en med blandad besättning. Tre lag var samarbetspartner, som ställer upp med lag när vi behöver motståndare till våra kryssningsgäster. Vädret var strålande – solen sken på deltagarna och termometern steg till närmare 30 grader.

Dagen började med intensivt transporterande av deltagare, första hämtning från Viking Line terminalen skedde kl. 06.30, då ”Viking Grace” anlände till Statsgården. Laget ”Fria Sjömansidrottare” (VMU), bestående av sjömän från olika rederier, fick snällt vänta då vi skulle tillbaka och hämta dem efter att ha lämnat av ”Viking Grace” vid Sjömansklubben. Därefter fortsatte transporterna från ett närliggande hotell, där ”Viking Amorella” hade sovit över.

Sen var det TallinkSiljas tur. Lagen från färjorna bestod av folk som hade ledigt på dagen, så de kom till klubben väldigt nära inpå matchstart. ”Team Brazil” (Silja Symphony) fick väldigt komprimerat matchprogram – de kunde inte komma innan kl. 11.00 så de fick spela alla sina tre gruppspelsmatcher i sträck. Kvalmatch till kvartsfinal följde direkt efter, som fjärde match. Vi som arrangör fick släppa lite på spelschemat, för att lagen skulle få tanka vatten och stretcha lite på musklerna.

Dagen flöt på bra och tidtabellen hölls nästan. Bara en kvarts försening när finalen skulle spelas. I finalen hade vi ”Sjöpolisen”, som egentligen heter något annat efter deras omorganisation, men som vi förenklat kallar för ”Polisen”. De mötte ”Hjelmskallarna” – några killar från Silja Symphony som hade stärkt laget med några landkrabbor. Finalen blev en väldigt hård kamp om segern. Till slut bärgade ”Hjelmskallarna” hem vinsten med 5 – 4 (1 – 1) efter straffläggning.

Matchen om tredjepriset blev också som en final, om viket lag skulle bli det bästa rena fartygslaget. Matchen gick mellan ”Victoria I”, från Estland och ”Viking Rosella” från Åland. Den matchen var nästan lika hård som finalen och till slut kunde ”Victoria I” kalla sig bästa fartygslag med segern 2 – 1.

96 mål gjordes under turneringen.  Ett antal gula kort visades, men inga röda kort – något som visar att man har respekt för varandra – och det tycker vi är viktigt.

TEXT JARI RAMINEN
Föreståndare Sjöfartsklubben Kaknäs

Se resultatlistan här.

Slingerställ, -skott (shifting boards);

utan dem går allt i durken i grov sjö.

> Fler sjötermer som du behöver veta!