Sjöslaget Ost 2014 – ett skolmästerskap

Årets upplaga av Sjöslaget Ost var den 11:e i raden som avgjordes på Kalmar GK. Traditionen säger att tävlingen brukar spelas i fint höstväder och så blev det även i år trots att väderleksrapporterna visade på riktigt höstrusk med kraftig sidvind och regn. Turneringen som är öppen för sjöfarare, är också ett skolmästerskap mellan eleverna på sjöfartshögskolorna i Göteborg och Kalmar. Till årets tävling kom 39 spelsugna golfare.

Redan dagen innan tävlingen var det flera som gick en inspelningsrunda. Så gjorde även David Andersson och Kalle Werngren som representerade Sjöfartshögskolan i Göteborg och som följt med oss i bussen från Rosenhill Seamen´s Center. När sista bollen slogs på 18:e hålet började det skymma och höstmörket gjorde det svårt att se bollarna.

På tävlingsdagen den 24 september mottogs vi av klubbledningen på Kalmar GK som hälsade oss välkomna och på skärmarna runt om i klubblokalen var det aviserat ”Välkomna till Sjöslaget Ost, Sjöfartsverket”. Spelarna började droppa in och i restaurangen bjöds det på frukost och i sekretariatet delades det ut påsar med vatten och bollar med Sjöfartsverkets logotyp på, tillsammans med texten Sjöslaget Ost 2014.

Kl 09.00 stod boll 1 redo på tee 1 och tävlingen började i lite duggregn. Bollarna slogs över ett vattenhinder och Sjöslaget Ost var igång. Därefter gick följande bollar ut med 10 minuters mellanrum och efter hand blev vädret bara bättre och bättre.

Årets tävling hade rekordstort antal deltagare från Sjöfartshögskolan i Kalmar och Göteborg. Skolmästerskapet skulle bli en tuff duell då spelarna höll hög standard och alla var mycket taggade.

Ute på banan var stilarna många och Björn ”Nalle” Larsson som också är välkänd inom sjömansidrotten, som en mycket duktig innebandymålvakt, peggade upp bollen stilfullt med sin vita keps och Destination Gotlands logo på ryggen.

Tävlingen hade specialpriser på 6:e hålet där det gällde att komma närmast flagg vilket Jussi Vahtera, Gabriella gjorde som hamnade bara 2,75 m från flagg och på 18:e hålet var längsta drive vilket Thorhallur Einarsson, Sjöfartshögskolan Kalmar fick till och kom nästan upp på green.

Väntan blev något lång för många spelare men till sist kom klubbdirektören Conny och startade upp prisutdelningen.

Skolmästerskapet vanns av Sjöfartshögskolan Kalmar (Fredrik Klingspor 72 slag och Alexander Jernberg 75 slag). Tvåa kom således Sjöfartshögskolan Göteborg (David Andersson 82 slag och Kalle Werngren 73 slag)

Lagtävlingen vanns av Nils Edoff, SMS och Fredrik Klingspor, Sjöfartshögskolan Kalmar 145 slag. På andra plats kom Anders Uller, Floatel Superior och Läraren Stefan Fagergren, Sjöfartshögskolan Kalmar 152 slag och på tredje plats kom Alexander Jernberg och David Glifberg, båda från Sjöfartshögskolan Kalmar.

Årets huvudsponsor var Sjöbefälsföreningen och tillsammans med de övriga sponsorerna Destination Gotland, Stena Line, Viking Line, Wallenius, Svitzer, Göteborgs Hamn gjorde det möjligt för tävlingsledningen att duka upp ett mycket välfyllt prisbord.

Vi på Sjömansservice Motion avslutade prisutdelningen med att tacka Kalmar GK, Sjöbefälsföreningen, övriga sponsorer och alla spelare för en mycket trevlig golfdag och hälsade alla välkomna till Sjöslaget Väst 2015, som kommer att spelas på en bana på västkusten.

TEXT: AGNETA SWENSON
FOTO: AGNETA SWENSON, NILS EDOFF
 

RESULTAT

A-klassen

1:a Fredrik Klingspor, Sjöfartshögskolan Kalmar - 72 slag

2:a Tommy Andersson, Sjöfartsverket - 74 slag

3:a Alexander Jernberg, Sjöfartshögskolan Kalmar - 75 slag

B-klassen

1:a Nils Edoff, SMS - 73 slag

2:a Kalle Werngren, Sjöfartshögskolan Göteborg - 73 slag SHC

3:a Anders Andersson, Bellona - 74 slag

Brutto

1:a Thorhallur Einarsson, Sjöfartshögskolan Kalmar - 84 slag

 

Tjingsargubbe;

försäljare i hamnmiljö, jfr galli-galli-men.

> Fler sjötermer som du behöver veta!