24-timmars fotboll på Rosenhill 2015

Solen skiner, fotbollsplan är nyklippt och linjerna är målade.  Det är sista fredagen i augusti och snart är det avspark för 33:e upplagan av 24-timmars fotbollsturnering på Rosenhill.  Först på plats var Floatel Superior, där en del av spelarna kommer från familjerna Rommersjö och Sörensen, som deltagit i turneringen i flera generationer. Innan laget gick ut på plan för uppvärmning tog de en sväng i källaren för att beskåda kollage med lagbilder från 80- ,90- och 2000-talet.

Vid lunchtid träffades personalen för en genomgång inför turneringen. Lasse Hult, Christian Kronqvist och Jesper Ek var alla taggade för att ta på sig funktionärsrollen inom friidrott. Mike Josefsson och Maria Tommiska var laddade med sina kameror och i sekretariatet satt Glenn Hjelle och Nils Edoff beredda för att ta emot resultaten från matcherna som rapporterades in av GFF:s domarkvartett. Övriga inom personalstyrkan hade koll på sina ansvarsuppgifter och minibussarna gick i skytteltrafik till hotellen i city för att hämta upp de tillresta lagen.

 En av årets ”rookies” var Deepsea Aberdeen som besökte oss för första gången. Kunde detta lag med Irländare och Norrmän överraska motståndet? Klockan 15.00 blåste domarna till avspark och turneringen var igång. Först ut på bana A var Dickson (Sjöfartshögskolan Göteborg) som mötte Destination Gotland. På bana B var det Stena Scandinavica mot Sirius Rederi och på bana C Öckerö Gymnasiet mot Klippans båtmän. Stämningen var härlig och samtidigt som matcherna spelades strömmade de in nya lag, cheerleaders och åskådare.  I garaget, som under turneringen blivit uppgraderad till byssa, kunde man välja mellan nygrillade hamburgare eller smarrig kyckling med pastasallad av ”team” John-John Kristensson. 

Under fredagen spelade de 20 lagen i ett gruppspel. Fem lag i varje grupp. Samtliga lag gick vidare till slutspel som startade 09.00 dagen efter. Innan turneringsstart hade vi varit uppe i 25 lag men olika omständigheter gjorde att hela sju lag fick lämna återbud. Men vår turneringsansvarige, Glenn Hjelle, fick tag i två ersättningslag – Eriks-Berg och Blatte United – i sista stund.

Blatte United bildades i USA och första laget kommer från Rosengård, Backa, Fittja, Göteborg, Lidköping och de har ingenting emot att kalla sig blattar. Nu bor och jobbar de i New York, är framgångsrika och spelar glad amatörfotboll i Blatte United. Stjärnkocken Marcus Samuelsson är en av dem.

- Vi i Blatte United är ett bevis för att man kan lyckas även om man är invandrare, eller född av invandrare. Det finns inte bara såna som Zlatan. Det finns också andra invandrare som bringar positiva saker till Sverige, även om det inte sker på högsta nivå, som i Zlatans fall. Vi är ett bevis på att man kan. Det finns också många blattar i Sverige som lyckas.

Medlemmarna i Blatte United har alltmer insett att de kan fungera, ja att de redan fungerar, som förebilder för många invandrarungdomar i Sverige

Nu har ytterligare ett lag bildats i Göteborg vilka deltog på 24-timmars. Det var en glädje att se detta sammansvetsade och skickliga fotbollslag inta plan. Laget gjorde en bra turnering och slutade på pallplats.

Vi hade två fartygslag som premiärspelade i 24-timmars. Deepsea Aberdeen som till vardags ligger och borrar efter olja väster om Shetland, Storbritannien. Laget slogs ut i åttondelsfinal mot Eriks-Berg men var glada ändå och kommer säkert tillbaka nästa år.  Nya var också Stena Vision som trafikerar färjelinjen Karlskrona- Gdynia. Spelarna från Stena Vision hade precis avslutat nattvakten då de satte sig i bilarna och åkte till turneringen. Väl framme på Rosenhill plockade de upp sina nyinskaffade t-shirts och målade, med tuschpenna, lagnamnet och nummer på tröjorna. Det var ett välförtjänt ”Fair play”-pris de fick motta på prisutdelningen för sitt goda sportsmanship, både på och vid sidan av plan.

I Semifinalen möttes Stena Jutlandica och Blatte United. De rutinerade Stenaiterna tog hem segern med 2-1. I andra semifinalen möttes Eriks-Berg och Klippans Båtmän. Matchen slutade 0-6. Klippans Båtmän som ofta deltar i Sjömansservice turneringar blir coachade av deras vd Magnus Arvidsson. Magnus berättar att de gärna ser att nyanställda även är fotbollsspelare.

Matchen om tredje och fjärde pris spelades mellan Blatte United och Eriks-Berg. När resultatet visade 5-3 stod det klart att Blatte United tagit hem bronset.

I finalen möttes två mycket rutinerade lag – Stena Jutlandica vs Klippans Båtmän – i  en otroligt jämn match. Laget från Stena Jutlandica coachades av André Filipowicz som även spelade några matcher under turneringen.  Matchens enda mål gjordes av Andreas Holmberg, Stena Jutlandica och när domaren blåste slutsignalen hade Stena Jutlandica tagit hem segerpokalen i 33:e upplagan av 24-timmars. Det var åttonde gången som Stena Jutlandica vann turneringen. Det innebär att de ökade ledningen i tabellen, över Stena Germanica som har fem vinster och Apollo III som vann de tre första åren i rad.

Under hela turneringen hade alla möjlighet att delta i en kulstötartävling som Lasse Hult, Jesper Ek och Christian Kronqvist höll i. Engagemanget var stort och resultaten varierande. Bästa manliga kulstötare var Mio Karlsson, Stena Vision med 12.47 meter. Bästa kvinna var Ina Berntsson, Envik med sin stöt på 9,54 meter.

Efter finalen välkomnades alla till fotbollsbanketten som var belägen på Valand, Avenyn. I festlokalen samlades dryga 150 spelare, hejarklackar och personal som fick njuta av god mat och en festlig prisutdelning som leddes av konferenciärerna Nils Edoff och Glenn Hjelle.

Bästa lastfartyg blev Sirius Rederi som hade ett mixat lag från sina tankfartyg.

Fair Play vanns av Stena Vision.

All Star Team som utses av domarna kom följande spelare med, Målvakt William Alexandersson, Dickson, Alexanders Simonsson Klippans Båtmän, Sony Dinov Blatte United, Leo Johansson Stena Jutlandica, Erik Kristensson Lindholmen Tekniska Gymnasium, Ahmed Abdille Stena Jutlandica och Patrik Kjär Klippans Båtmän.

Bästa spelare i turneringen blev Alexanders Simonsson Klippans Båtmän som även blev turneringens bästa målskytt med totalt 13 mål.

Bästa cheerleaders tog Stena Saga hem och glädjen var total på banketten när Nils överräckte trofén.

TEXT AGNETA SWENSON
FOTO MIKE JOSEFSSON, MARIA TOMMISKA

Se resultatlistan här.

Tjingsargubbe;

försäljare i hamnmiljö, jfr galli-galli-men.

> Fler sjötermer som du behöver veta!