Nordic Open Innebandyturnering i Mariehamn

Nordic Open Innebandyturnering i Mariehamn gick av stapeln den sista dagen i januari. Turneringen, som spelats sedan 2012, har vuxit från år till år. Första året deltog 11 lag och i år var det 16 lag som slogs om titeln. Turneringen är ett samarbetesarrangemang mellan Finska Sjömansservicebyrån (MEPA) och Sjöfartsverkets sjömansservice med stöd av PAF, Ålandsbanken, ME-Group och TallinkSilja, som generöst bjuder på resan för de svenska lagen.

Inför årets turnering blev platserna blev fullbokade på en dag och vi fick sätta upp en väntelista. 16 anmälda lag och 5 lag på väntelistan är rekord för oss och visar hur stort intresset är bland sjömännen för olika aktiviteter som sjömansserviceorganisationerna anordnar på båda sidor av Östersjön. Mariehamn är en känd idrottsstad, men tyvärr ingen storstad som har några större innebandyanläggningar, varför vi måste begränsa antalet lag till 16 stycken.

Själva turneringen började dramatiskt med ett SMS från vinnarlaget från 2012 och 2013 års turnering – Silja Serenade – med ett meddelande om att de hade hamnat i Stockholm på grund av att Silja Symphony inte kunnat lägga till i Mariehamn på natten. Moder jord blåste alltså bort chansen för den tvåfaldiga vinnaren att vara med och kämpa om titeln.

Vi från Sverige åkte med Dickson IF, Sjömansskolan i Stockholm (m/s Polfors), Silja Symphony och tre killar från Silja Serenade.

Turneringen startade klockan 09.30 med gruppspelsmatcherna, där fyra grupper spelade för att positionera sig så bra som möjligt innan sextondels finaler. Det var bra stämning och lagen bjöd fin innebandy till publiken. Jag måste ge en stor eloge till grabbarna från m/s Polfors, som hade hamnat i den svåraste gruppen och fick tampas med rutinerade innebandyspelare. De kämpade väl och visade stort hjärta och laganda under hela turneringen.

I sextondelen var det nära att Polfors gick vidare till kvartsfinal. De hade många chanser att göra mål, men det ville sig inte. Motståndaren ENÅ, utnyttjade sina få chanser och vann med 2-0. Kvartsfinalerna bjöd på ett par tajta matcher, ENÅ fick böja sig efter förlängning mot Ålandska Sjömansskolan, Michael Sars, med 3-2.

En annan match som var jämn var när Amorella mötte Meriturva. Meriturva kunde tillslut vinna med 2-1. Övriga matcher bjöd inte på några överraskningar och slutade till fördel för de förhandstippade lagen.

I semifinalerna gick den hårdaste matchen mellan Michael Sars och Meriturva, där rutinerade Meriturva kunde igen ta en uddamålsseger med 2-1.  Den andra semin resulterade i mer klara siffror. Dickson IF vann över Silja Symphony med 5-2, även om matchen i sig var jämnare än vad siffrorna visar.

Bronsmatchen gick mellan Silja Symphony och Michael Sars. Silja-gänget hade bestämt att sälja sig dyrt och tog hem matchen med siffrorna 4-2. Silja Symphonys Maria Pettersson blev vald till turneringens bästa målvakt, efter att hon bara släppt in två mål innan semifinalerna. Totalt släppte hon in nio mål på sju matcher.

Finalen blev en ganska enkel match för Dickson-laget, som har kämpat för titeln i fyra år. De hade stor trupp på 16 spelare, varav 3 damer, som bidrog till vinsten över Meriturva. Matchen var inledningsvis jämn men när Dickson fick in sitt andra mål tröt orken hos motståndarna, vilket resulterade i att Dickson kunde vinna med 5-0.

Många av Dicksons spelare deltog för sista gången (i alla fall under namnet Dickson) eftersom de flesta får ut sin examen till våren och skall ut på de stora haven. Inte undra på glädjen som laget visade efter segern.

Sammanfattningsvis var turneringen lyckad med många nya lag, god stämning och gemenskap. Mest imponerad blev jag av Viking Amorellas ”Dream Team”, som bestod av 13 tjejer och 4 killar. Oavsett resultat var de alltid glada och positiva.  Hoppas vi kan hålla samma goda stämning på de kommande turneringarna.

TEXT JARI RAMINEN
FOTO MEPA

Fler bilder finns att se på MEPA:s bildsida: http://mokkeleiri.kuvat.fi/kuvat/MEPA/Mhamn2015/

RESULTAT

  1. Dickson IF, Sverige
  2. Meriturva, Finland
  3. Silja Symphony, Sverige
  4. Michael Sars, Åland

SPECIALPRISER:

Mvp: Oliver Lidmalm Bengtsson, Dickson IF

Playmaker: Marko Aalto, Meriturva

Best goalie: Maria Pettersson, Silja Symphony

Alandia pris ”Spelglädje: Amorella ”Dream Team”

PAF, Fairplay Team: Viking Grace

Tjingsargubbe;

försäljare i hamnmiljö, jfr galli-galli-men.

> Fler sjötermer som du behöver veta!