Innebandy Nordic Open

Silja Serenade vann den nordiska innebandyn för sjöfolk

Den femte Nordic Open turneringen spelades den 23: e januari i Mariehamn Åland. Turneringen har blivit mäkta populär bland sjöfarare. När vi öppnade anmälningen till turneringen i oktober så märkte vi hur konversationen började på sociala medier och mailtrafiken blev intensiv.

Turneringen blev fullbokad ganska omgående, men till slut var det 13 lag som deltog. Av olika anledningar var det tre lag som inte kunde komma fast de hade anmält sig. En del fartyg var på varv och en del hade folk som var ute på de stora haven och fick inte ihop tillräckligt med spelare.

Turneringen är tuff och intensiv, så det är ingen idé att komma med för få spelare. Från Sjömansservice och MEPA:s sida har vi jobbat intensivt sen slutet på förra året med att arrangera boendet, hallen, resor och transporter. Sponsorerna PAF, Ålandsbanken och TallinkSilja har vi också haft kontakt med under hösten. De ställer upp och är väldigt nöjda med arrangemangen.

Själva turneringen började med sent avhopp av Wasa Express, så det blev snabba ryck för att ändra matchprogram. 13 lag är inte det mest tacksamma att göra matchprogram på, men efter lite funderingar kom vi på att vi kan göra en ”second chance-omgång", på det sättet fick vi matcher på hela sextondels omgången. De visade sig att second chance-matcherna blev mycket spännande – en av matcherna avgjordes med straffar och en slutade med en uddamåls seger.

Nu var de förhandstippade lagen som segrade, men det var nära ändå att second chance-lagen skrällde. Även kvartsfinalen bjöd mycket spännande matcher. Egentligen var det bara derbyt mellan Silja Serenade och Silja Symphony som slutade med lite större siffror (4-0) till Serenades fördel. Symphony hade bara åtta man med sig, för fartyget låg på varv, så de hade svårt att få med sig tillräckligt med folk. Andra kvartsfinalmatcherna slutade med uddamåls seger för respektive vinnarlag.

 En av matcherna avgjordes efter övertid. Till semifinalen nådde Silja Serenade, Meriturva/Finnlines, Vaparit 1 (Fria sjömänsidrottare 1) och Birka Stockholm.  Matchen om tredje priset spelades till slut mellan Vaparit 1 och Meriturva/Finnlines gemensamma lag. Där var Vaparit 1 starkare och vann med 3-0.

Finalen spelades mellan Silja Serenade och Birka Stockholm, så det blev en riktig landskamp mellan Finland och Sverige (Birka har en svensk flagga i aktern, fast de flesta spelarna kommer från Åland). Matchen var jämn och välspelad. Lagen var i stort jämnstarka, men som oftast finns det alltid någon spelare som utmärker sig. Den spelaren hade Silja Serenade. Serenades Niklas Kokljushkin kunde med sin individuella skicklighet och turneringens vassaste skott avgöra finalen till Serenades fördel. Silja Serenade vann till slut med 5-2.

TEXT: JARI RAMINEN
FOTO: MEPA (FINSKA SJÖMANSSERVICEBYRÅN)


RESULTAT:

1. Silja Serenade
2. Birka Stockholm
3. Vaparit 1
4. Meriturva/Finnlines

Fair Play vinnare: Vaparit 2
Priset Alandia Spelglädje: Amorella

Bästa damspelare:  Angelica Taylor - Silja Symphony
Bästa målvakt:  Jens Roselius - Birka Sthlm
Bästa spelfördelare:  Gustav Mörn - Birka Sthlm
MVP:  Niklas Kokljuschkin - Silja Serenade

POÄNGBÖRS


Spelare G A P
1. Niklas Kokljushkin - Serenade 12 2 14
2. Markus Nordman - Birka Sthlm 5 3 8
3. Joonas Pitkänen - Serenade 5 2 7
4. Oscar Vehviläinen -Pohjanmaa 4 3 7
5. Vili Lahtinen- Meriturva/Finnlines 4 3 7
6. Niko Hakala - Meriturva/Finnlines 6 0 6
7. Christopher Rydstedt -Sthlm hamn 4 2 6
8. Gustav Mörn - Birka Sthlm 2 4 6
9. Niko Kortelainen -Vaparit 1 4 1 5
10. Visa Knuuttila - Vaparit 1 3 2 5

Håll an! (avast!);

stopp, vänta, gör ett uppehåll!

> Fler sjötermer som du behöver veta!