Kick-Off 2016 Fotbollsturnering

För tionde året i rad anordnades den traditionella Kick-Off-turneringen på Kaknäs Sjömansklubbs välansade fotbollsplaner. Turneringen är ett startskott för sjömännens fotbollssäsong. I årets Kick-Off var tolv lag anmälda, men Stockholms Hamn lämnade återbud i sista stund, blev det elva lag som drabbade samman under en härlig fotbollsdag. Vädret var lite molnigt och 18 grader – varken för varmt eller kallt.

Gruppspelet skedde i tre grupper. I grupp A och B fick de två bästa lagen en direktplats till kvartsfinalen medan grupp C bara erbjöd en direktplats. Det ledde till att sex lag fick spela en kvalomgång där det gällde att vinna eller försvinna. Kvalmatcherna blev turneringens kanske tuffaste och mest spännande. Två av matcherna fick avgöras på straffar. Dickson från Göteborg spelade mot Birka Stockholm 0-0 i full tid, därefter vinst för Dickson 3-2 efter straffar. Silja Symphony spelade mot Azzuri Italienska föreningen från Stockholm. Matchen visade 1-1 efter full tid men Silja Symphony knep platsen till kvartsfinal med siffrorna 3-2 efter straffar. Mest imponerande var Polfors (Sjömansskolan Stockholm) utveckling jämfört med föregående år. Efter en stabil insats mot Viking Grace – vinst med 3-1 – fick de en plats i kvartsfinalen. Viking Grace hade en stor trupp med 17 man varav fem tjejer. En av tjejerna var landslagsmeriterad och det märktes, men en spelare kan inte avgöra utan det är laginsatsen som spelar roll.

I kvartsfinalen tog lotsarna och båtmännen från lag Oxelösund sig an Silja Symphony. Oxelösund hade ett fysiskt övertag och slog Symphony med 6-0. I de övriga matcherna fick de mesta mästarna Sjöpolisen stryk med 3-2 av Fc Melody – ett kompisgäng ifrån Finland bestående av killar som har jobbat på sjön eller jobbar på små rederier och har inte möjlighet att ha egna lag. Hjelmskallarna slog Dickson, Chalmers marinstudenter från Göteborg med 2-1. Victoria I från Estland slog Polfors med 1-0. Polfors-killarna kämpade väl men de är bara 16-18 år så det saknas lite fysisk styrka när man spelar mot fullvuxna män.

I semifinalen var Oxelösundslaget återigen starkt. Den här gången spelade de mot Victoria I och vann relativt enkelt med 4-0 emot de stressade estländarna, som skulle tillbaka till fartyget direkt efter matchen. Det är inte helt enkelt när man ställer upp på sin lediga tid under dagen.

I den andra semin var det desto jämnare. 0-0 efter full tid mellan Fc Melody och Hjelmskallarna. Straffläggningen fick avgöra finalplatsen. Hjelmskallarnas målvakt tog de två första straffarna och deras utespelare satte sina straffar så det var avgjort redan efter två straffomgångar.

Fc Melody vann bronsmatchen på WO, för Victoria I-killarna var redan ombord. I finalen möttes Oxelösund och Hjelmskallarna – ett gäng sjömän på ledighet, blandat med landkrabbor.
Hjelmskallarna var något starkare, utnyttjade sina chanser väl och vann med 3-0.

Vi från Sjömansservice riktar ett stort tack till alla deltagarna för en väl genomförd turnering och hoppas få se alla på Kaknäsklubben nästa år igen. Ännu ett tack riktas till alla medarbetare och volontärer som hjälpte till under turneringen.

TEXT JARI RAMINEN
FOTO JARI RAMINEN, FERIT US

 

Se hela resultatlistan här.

Slingerställ, -skott (shifting boards);

utan dem går allt i durken i grov sjö.

> Fler sjötermer som du behöver veta!