Innebandy Nordic Open 2017

Den årliga Nordic Open innebandyturneringen gick av stapeln den 28/1 i Mariehamn. Turneringen arrangeras av Sjöfartsverket Sjömansservice och Finska Sjömansservicebyrån. Idén om en nordisk turnering kom från början från sjömännen själva. Istället för att de skulle delta i flera små turneringar kunde man arrangera en större med gemensamma resurser, och då samtidigt få lite av ”landskampsanda” i matcherna.

Årets turnering hade lockat 16 lag att kämpa om segern. För de sex svenska lagen hade Sjömansservice arrangerat resan, med hjälp av TallinkSilja som alltid är hjälpsamma när det gäller sjömansidrott. Dicksons IF, från Chalmers sjöbefälsskola, kommer ända från Göteborg så det blir kostsamt att bara åka till Stockholm för deras del. Tack vare sponsorer – PAF, ME Group och Alandia – kan vi hålla kostnaden nere för de deltagande lagen. Förutom Dicksons IF, hade vi Polfors från Sjömansskolan Stockholm, Silja Symphony, Silja Galaxy och Stockholms hamn med oss från Sverige.

Dagen började med att transportera de ungefär 200 spelarna från hotellen till Baltichallen, där gruppspelen inleddes kl. 09.30. När sista gruppspelsmatcherna var färdigspelade klockan 13.30 började allvaret. Sextondelsfinalerna satte igång vid 14.00 och där gällde ”vinna eller försvinna”. Så småningom var vi framme vid semifinaler och medaljspel, där de fyra bästa lagen gjorde upp om segern. Lagen som nådde dit var Silja Serenade, Meriturva, Högskolan på Åland och Dickson IF.

Till slut var det Silja Serenade och Meriturva som spelade finalmatchen medan Högskolan på Åland och Dickson IF gjorde upp om tredjeplatsen. Ålänningarna visade sig starkare och vann tillslut bronsmatchen med 5-1. Finalen bjöd väldigt bra spel från både Silja Serenade och Meriturva. Serenade hade lite flyt i början av matchen – de fick tre mål i ganska rask takt och ett par av målen var lite billiga – men fick där möjlighet att kontrollera matchen. Trots att Merituva gjorde sitt yttersta så kunde de inte spräcka nollan. När slutsignalen ljöd stod alltså Silja Serenade som nordiska sjöfolksmästare i innebandy 2017.

TEXT JARI RAMINEN
FOTO PEKKA KARPPANEN, SAMPSA SIHVOLA


RESULTAT

1. Silja Serenade
2. Meriturva
3. Högskolan på Åland
4. Dickson IF

HEDERSPRISER

Fair Play-lag: Stockholms Hamn
Alandia spelglädje: Bore
Bästa damspelare: Sara Hougberg, Birka Stockholm
Bästa målvakt: Richard Hamnström, Högskolan på Åland
Bästa spelfördelare: Oscar Jahn, Meriturva
MVP: Niko Hakala, Meriturva

Se fler bilder på Finska Sjömansservicebyråns webbplats.

Tjingsargubbe;

försäljare i hamnmiljö, jfr galli-galli-men.

> Fler sjötermer som du behöver veta!