Silja Serenades femte turneringsseger

Den årliga innebandyturneringen Nordic Open spelades för sjunde gången den 27 januari i Mariehamn. Turneringen arrangeras av Sjöfartsverket/Sjömansservice och finska Sjömansservicebyrån.

Idén till turneringen kom från sjömännen själva. Istället för flera småturneringar kunde man arrangera en större turnering med gemensamma resurser. Samtidigt får man lite av landskampsanda i matcherna. 16 lag hade anmält sig redan tidigt på hösten, men med fartygslag är det svårt att förutspå vad som händer och det kan ofta bli svårt att få ihop tillräckligt många spelare. I år drabbade detta Silja Galaxy, som fick lämna återbud i sista stund.

Efter en kort natt sömn började vi köra spelarna från hotellen till hallen, det tar en stund att transportera nästan 200 personer till hallen. Men allt flöt på bra, spelarna följde körschemat, så till slut var alla på plats.

Gruppspelsmatcherna startades kl. 09.30. Alla lagen försöker positionera sig så väl som möjligt för  vidare spel på utslagsomgångarna. Alla lag gick vidare till kvalomgången, där gruppettorna möter fyrorna och tvåorna möter treorna. Därefter spelades semifinaler, som i år bjöd på högklassigt spel.

Vilket som helst av de åtta lagen som tog sig till kvartsfinal kunde ha vunnit turneringen. Men där kliver de individer som kan avgöra tighta matcher fram. Det framgick tydligt, åtminstone hos de lag som gick till final.

Två av turneringens bästa spelare var med i finallagen – Lari Lundström från Silja Serenade, som för 3 år sedan spelade i Finlands högsta liga, och Gustav Mörn från Birka Stockholm. Ryktet säger att han tillhörde den svenska eliten för några år sen.

Silja Serenade gick vinnande ut efter att ha spelat kanske den bästa matchen under dagen. Birka var inte långt efter men Silja Serenade vann tillslut med resultatet 4-3 och tog alltså hem turneringens guldpokal för femte gången.

TEXT JARI RAMINEN
FOTO FINSKA SJÖMANSSERVICEBYRÅN

RESULTAT

  1. Silja Serenade
  2. Birka Stockholm
  3. Stockholms hamn
  4. ENÅ

Bästa damspelare: Erica Öström (Birka Stockholm)
Fair Play: Meritaito
Spelglädje: Langh Ship
Målvakt: Yrjas Helge (Stockholms hamn)
MVP: Lari Lundström (Serenade)
Playmaker: Gustav Mörn (Birka Stockholm)

Fler bilder finns på Finska Sjömansservicebyråns webbalbum.

Bord (board);

"inom skeppsbord" etc. Den av bräder bestående övre kanten av skeppssidan.

> Fler sjötermer som du behöver veta!