Seafarers Open Golf 2018

Sjöfartsgolfen är ett samarbetsarrangemang mellan Stiftelsen Stockholms Sjöfartshotell/Katarina Sjöfartsklubb och Sjöfartsverket Sjömansservice Kaknäs. Sjöfartsgolfen har funnits sedan år 1999, då Birgitta Kautiainen startade tävlingen i Katarina Sjöfartsklubbs regi. År 2007 kom Sjömansklubben Kaknäs med som medarrangör. Med gemensamma krafter kunde tävlingen utvecklas.

Årets tävling spelades den 14 maj och bjöd på en av de varmaste dagar man kan tänka sig den här tiden på året. Under inspelsdagen hade vi över 25 grader och det var svettigt för de 20 spelare som valde att öva innan tävlingen. Tävlingsdagen var det ytterligare ett par grader varmare, så det var viktigt att dricka mycket vatten.

45 spelare tog sig an banan, som var mycket bra skick. Castle Course är kanske mer lämplig för oss vanliga amatörer än Stadium Course som vi spelade året innan. Stadium Course är en riktigt lång mästerskapsbana där man har spelat Scandinavian Masters flera gånger. Castel Course är något kortare, och därmed lite lättare. Layouten på banan är verkligen fin och banan är ändå inte den lättaste.

Årets tävling bjöd på rafflande slutresultat. Jimmy Malmberg från Silja Symphony, som vann förra året, gick hem med segern igen i Seafarers-klassen. Juhani Vahtera som har två inteckningar på vandringspriset kom tvåa med samma resultat som Jimmy, men med sämre handicap. Den som lyckats få tre inteckningar på pokalen får behålla priset.

Tre spelare har nu två inteckningar var – Jimmy Malmberg, TallinkSilja, Juhani Vahtera, Viking Line och Roland Helle, Viking Line. De tre kommer gå ut som "sista boll" nästa år och det lär blir en spännande kamp om vandringspokalen.

A-klassen vans av Kjell Frisk från Djurgårdens Fotboll. Han kan nästan kallas sjöman, då att han gjort militärtjänstgöring på isbrytaren Oden, men han är inte kvalificerad till Seafarers-klassen. Han vann också bästa bruttoresultaten med samma antal slag som Jimmy, men spelade bättre de tre sista hålen. Bäst i B-klassen var överraskande Kim Erikson från Silja Symphony, som inte har spelat så många år ännu. Bästa dam blev Carina Larsson från Gotlandbåten.

Längsta drive hade Jimmy Malmberg, Silja Symphony, närmast hål kom Alexander Järnberg från Siriusshipping.

TEXT JARI RAMINEN

Mantåg (manrope);

säkerhetståg i höfthöjd, t.ex. på fallrepet.

> Fler sjötermer som du behöver veta!