Värdig återinvigning av sargat minnesmärke

Minnesmärke

Regnet hängde i luften. Prognoserna hade rentav varnat för kraftiga skurar. Men vädrets makter var nådiga när konstnären Lars Kleens minnesmärke över Sveriges krigsseglare återinvigdes på Lilla Bommen i Göteborg på nationaldagen den 6 juni.

Väderläget erinrade om den ursprungliga invigningen på Stenpiren i samma stad den 6 september 1997, inför ett tusental grånande gamla krigssjömän och andra honoratiores. Höstrusk rådde, men som genom ett under höll sig vädret i styr under hela ceremonin. Först när allt var undanstökat öppnade sig himlens portar på vid gavel.

Minnesmärket är tillägnat sjömännen på svenska fartyg under andra världskriget, liksom de många tusen svenska sjömän som under krigsåren seglade på allierade fartyg. Sammantaget omkring 2.000 av dem beräknas ha omkommit till följd av kriget. Minnesmärket ingick, tillsammans med en personlig minneshandling till de kvarlevande, i ett uppdrag som regeringen 1996 gav åt Sjöfartsverket, dåvarande Handelsflottans kultur- och fritidsråd och Stiftelsen Sveriges Sjömanshus. Sjöfartens och sjömännens organisationer ställde upp som en man bakom projektet.

Härom året behövde Stenpiren stuvas om som led i stadsplaneringen av Södra Älvstranden. Därmed blev det nödvändigt att finna en ny plats för minnesmärket. Valet föll på en upphöjd rundel framför stolta barken Viking, som vid återinvigningen hälsade de flera hundra deltagarna välkomna med stor flaggning över topp.

Viking själv tillbringade större delen av andra världskriget vid kaj i dåvarande hemmahamnen Mariehamn.  Men 1944 bogserades hon till Stockholm för att tjäna som flytande spannmålssilo för Svenska Livsmedelskommissionen - även det ett minne från kriget. Sedan 1951 njuter hon sitt otium som självklar göteborgsk ikon; inledningsvis som sjömansskola och numera som hotell- och konferensanläggning.

Programmet på Lilla Bommen inleddes med ett brett potpurri av salta sånger, framförda av Flottans Mäns sångkör. Samtidigt bjöd blivande sjökockar från Ester Mosessons gymnasium på varmkorv.

Ceremonin arrangerades av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus, vars chef Christer Nordling berättade att minnesmärkets resa från Stenpiren till Lilla Bommen inte är riktigt avslutad. Vid utplacering på platsen dagen före återinvigningen skadades minnesmärket. Det måste nu återställas i sitt ursprungliga skick.

Mångårige sjömansprästen i Cape Town, San Pedro och Göteborg, Krister I:son Lundin, höll korum på Stenpiren 1997. Nu lämnade han över den stafettpinnen till sin efterträdare Ib Pihlblad.

Sedan invigningen på Stenpiren 1997 har flertalet då kvarlevande krigssjömän hunnit segla in i den sista hamnen. Den förmodligen ende krigsseglaren bland deltagarna på Lilla Bommen var 97-årige Rune Dahlstrand, som i fem år tjänstgjorde på Svenska Amerika Liniens m/s Gripsholm. I likhet med rederikollegan s/s Drottningholm korsade hon världshaven för att i Röda Korsets tjänst utväxla krigsfångar, sårade och diplomater. Rune berättade att tyskarna brukade kalla fartyget "spökskeppet", medan amerikanarna talade om "barmhärtighetens fartyg". Han mindes de utväxlades tillstånd:

- Många var blinda, andra saknade armar eller ben.

I september 1944 kom Gripsholm och Rune tillfälligt hem till Göteborg, men redan efter två dygn bar det ut igen. Därefter skulle det dröja ytterligare två och ett halvt år innan Rune kunde mönstra av.

Två dagar före ceremonin på Lilla Bommen visade SVT den timslånga dokumentärfilmen Gripsholm - en kärlekshistoria om Rune Dahlstrand och hans tillvaro till sjöss under kriget. Den kommer att nå anslutna fartyg via Sjömansservice' TV-tjänst på dvd-skivor. 2011 kom boken Lev din dröm om Rune, författad av Emma Svensdotter. Den finns i Sjömansbibliotekets utbud.

Landshövdingen i Västra Götalands län, Lars Bäckström, stod för återinvigningen av minnesmärket och invigning av en ny tvåspråkig informationsplatta. Han pekade på sjömännens fredliga roll under kriget och ville kalla dem fredsseglare.

För dagens handelsflotta talade Pia Berglund, VD för Svensk Sjöfart, Carl-Johan Hagman, VD i Stena Line, samt Jörgen Lorén, befälhavare i Stena Danica och vice ordförande i Sjöbefälsföreningen. Alla tre drog paralleller mellan kriget och nuet, då handelsfartyg räddar livet på nödställda båtflyktingar. De betonade också Sveriges behov av sin handelsflotta, som är en framtidsbransch. Jörgen mindes sin tid som ung sjöman, då han mötte sjöbröder som hade varit ute under kriget. Många av dem var märkta på olika sätt av det de hade varit med om.

Avslutningsvis tog sig deltagarna an en mäktig konvoj av prinsesstårtor i fartygsform. Samtidigt underhöll 32-åriga göteborgska sånggruppen KAL (Malte Krook, Bosse Andersson och Christer Larsson) med ett halvdussin salta visor. Däribland Stuveriarbetarvalsen, göteborgaren Lasse Dahlquists hyllning till Nordens storhamn. KAL avrundade med en känd sjömansvisa av okänd författare:

Adjö, farväl! För sista gång
Jag avsked från dig tar.
Nu må jag resa bort från dig,
Och du må stanna kvar.

(...)

Nu svajar skeppet ifrån land
Och det med största hast,
Och rodret tager timmerman.
Adjö för sista gång!

Torbjörn Dalnäs

 

Ceremoni krigsseglarnas minnesmärkeRedarbasen Pia Berglund flankerad av Stena Line's Carl-Johan Hagman och
Sjöbefälsföreningens Jörgen Lorén. Foto Torbjörn Dalnäs

Pasa terra (spa.);

gå iland.

> Fler sjötermer som du behöver veta!