Prisutdelning för vinnarna av Sjöpokalen 2012

Jag har deltagit i väldigt många prisutdelningar sen jag började arbeta för Sjömansservice (dåvarande HKF) 1980. Ingen har varit den andre lik. Ibland har det varit stor besättning och ibland endast några stycken från besättningen som haft möjlighet att närvara.

Nu var det dags att lämna över priset, för insatserna i Sjöpokalen 2012, till besättningen på sjömätaren Jacob Hägg. Glenn Hjelle (ansvarig för sjömansidrotten) och jag tog oss till fartyget, som låg på varv i Oskarshamn.

Vi hade fått reda på att det skulle vara besättningsbyte på tisdagen, så vi fick bo ombord natten mellan måndag-tisdag. Det var härligt att få möjligheten att träffa besättningarna lite längre än vid ett vanligt fartygsbesök.

Efter en god tisdagslunch samlades den dubbla besättningen på bryggan och prisutdelningen kunde gå igång. Glenn höll i kameran och jag ”höll låda”.

Vi började med att dela ut individuella medaljer i diverse motionsgrenar. Sen var det dags att premiera insatserna i den nordiska friidrottstävlingen och sedan de individuella medaljerna i sjöpokalen. Fartygets kvinnliga friidrottare hade många medaljer att hämta.

Snart blev det dags att lämna över diplomet för vinsten i sjöpokalen. Ingen besättningsmedlem är mer eller mindre viktig i dessa dagar, men fartygets kockar står till stor del för trivsel och ”må-bra-situationen” ombord. Därav fick det bli Jacob Häggs två köksvirtuoser som fick stiga fram och motta det åtråvärda diplomet. Givetvis under stormande applåder från övriga besättningen.

Tillslut var det tid för att lämna över själva pokalen. Som traditionen bjuder så fick fartygets två kaptener motta den vackra ”bucklan”.

Efter vår del av prisutdelningen tog sjömätarchefen Ulf Olsson över. Han gratulerade besättningen till de idrottsliga framgångarna och passade också på att berömma besättningen för ett mycket bra resultat i sjömätningen under 2012.

/ LASSE HULT

Håll an! (avast!);

stopp, vänta, gör ett uppehåll!

> Fler sjötermer som du behöver veta!