NYHETSARKIV


Sammanfattning av 2015-års fartygstävlingar

Sjöpokalen

Sjöfolkets friidrottstävling hette tidigare HKF-pokalen och innan dess var namnet Prinspokalen. Kärt barn har många namn. 1954 startade tävlingen som första året vanns av besättningen ombord på Kookaboka. Undrar om någon som deltog då läser dessa rader?

Jag skriver här namnen på de fartyg som vunnit friidrottstävlingen tre gånger eller fler: GD Kennedy, Pajala, Tunadal, Ekfors, John gorthon, Demi, Nordking och Obbola. Margita och Svitzer Hymer vann två år på raken. 2015 års vinnare blev cementlastaren Envik, som cementerade sin seger (göteborgsskämt) genom att alla som varit mönstrade under året deltagit i Sjöpokalsidrottandet. Grattis till er och tack till Varbergs hamn för att vi får ”låna” kajen ibland.

Förutom Envik deltog också bl.a. följande fartyg med stor framgång: Ida H, Sternö, Gunilla, Scandica, Fox sunrise, Sigrid, Ängön och givetvis Svitzer Hymer, som med små marginaler placerade sig före Ida H och därmed kom tvåa.

Att sjömännen och sjökvinnorna kommer ner från fartyget till en cementkaj och deltar i friidrottstävlan kan kanske tyckas vara lite underligt. Men ibland kan ju ett break i vardagssysslorna vara bra. Dessutom finns det nog en liten tävlingsinstinkt i oss alla.

Så nu när vi sitter här i början på 2016, och ser tillbaka på verksamheten här i Hallands tre hamnar, kan jag utan att överdriva säga att det blev mycket bättre än jag trodde det skulle bli när jag hoppade in som fartygsbesökare i Halland. Detta tack vare sjöfolket!

Ett stort tack till alla deltagare och också till Hasse Fredriksson, som letat fram infon om de svunna tidernas resultat.

LASSE HULT


Enviks besättningEn del av Enviks besättning friidrottade på kajen.


Motionsligan

När man tränar och rapporterar aktiviteten i Motionscentralen och när man deltar i Multi, Trampfarten, Sund- och kanalsimningen och Sjömilen får fartyget poäng. Ju fler som deltar i besättningen desto fler poäng tillfaller fartyget. I år och de senaste två åren har Donsö-tankern Evinco varit överlägset bäst. Grattis Evinco!

Tävlingen är till för besättningar inom den svenska handelsflottan och de som har avtal med Sjömansservice. Syftet med tävlingen är alltså att samla ihop så många poäng (träningstillfällen) som möjligt under ett år.

Förutom tävlingsmomentet finns givetvis andra positiva följdeffekter. Alla besättningar som deltar förbättrar sin kondition. Vi ser också att Motionsligan och de andra fartygstävlingarna bidrar till ökad gemenskap ombord och stärkta band till andra medtävlande fartyg.

Under år 2015 har det varit hela 93 fartyg som deltagit, en fantastisk uppslutning!

GLENN HJELLE

EvincoEvinco tar emot priset för segern i Motionsligan 2015.


Simcupen

Simcupen är en lagtävling där besättningens simningsinsatser ger poäng till fartyget. Tävlingsuppgiften går ut på att varje deltagare ska simma minst 200 meter (i valfritt simsätt) utan tidsbegränsning. Tävlingen är till för besättningar i den svenska handelsflottan och de som har avtal med Sjömansservice. Sund – och kanalsimningen ligger till grund för fartygets placering i tävlingen.

38 fartyg deltog i sjöfolkets motionssimning och tävlingen avgjordes under 2015-års sista dagar.

Stena Scandinavica som vunnit två år i rad var i ledning inför slutet av årets tävling men det blev den jagande båten Baltica, som med en intensiv simning passerade Stena Scandinavica.

Stort grattis till förstaplatsen Baltica!

GLENN HJELLE

Balticas besättningBalticas besättning i samband med deltagande i Sjöpokalen, i somras.
Nu är de 2015-års vinnare av Simcupen.

Tjingsargubbe;

försäljare i hamnmiljö, jfr galli-galli-men.

> Fler sjötermer som du behöver veta!