Uppskattad illustratör full av självironi

En outsinlig källa till glädjefnatt bland sjömän är affischen "The Ship". I likhet med filmen s/s Martha tilltalar den en bland sjömän vanlig fallenhet för mustig och självironisk humor. De gränslöst dråpliga detaljerna, i många fall obegripliga för landkrabbor, är så många att den lycklige ägaren aldrig tröttnar på affischen.

"The Ship"

Enklast kan den anskaffas på Sjömanskyrkan i Rotterdam eller på Sjömansservice klubbar Rosenhill i Göteborg, Kaknäs i Stockholm och Johannisborg i Norrköping. Affischen bär signaturen Rogier Mekel. Länge svävade hans stora svenska fan club i ovisshet om vem som dolde sig bakom namnet. Dåvarande Utkikredaktören hade för länge sedan snappat upp en vag uppgift i någon hamn om att det rörde sig om en till Canada utflyttad nederländsk telegrafist. Det skulle visa sig vara nästan sant.

Utkik "efterlyste" honom 1994 och fick snabbt svar från Norsk Sjømannsforbund, där nederländaren Mekel hade varit medlem 1952-66. Hela den tiden seglade han "gnist" i Olsen & Ugelstad; bland annat i Lake-båtarna Byklefjell och Tindfjell. Endera av dessa fartyg lär ha inspirerat honom till "The Ship", med verklighetens skeppskamrater i karikerad gestaltning.

1961 träffade den konstnärligt begåvade telegrafisten, då i m/s Ravenfjell, fotografen Robert Walton. Denne kom ombord i en av slussarna längs Welland Canal (mellan Lake Erie och Lake Ontario) för att sälja sina fartygsbilder. Bob och hustru Catherine drev ett litet förlag. De tryckte vykort m.m. som de sålde till sjömän i förbipasserande fartyg, Mötet mellan Mekel och paret Walton blev fruktbart, men självfallet byggdes inte "The Ship" i en handvändning. Affischen lär ha ritats i 300 separata delar, som det tog uppemot ett år att skapa och sammanfoga – med W och M för "Walton & Mekel" i det färdigbyggda skeppets skorstensmärke. Waltons förlag, International Printing & Publishing Co. i Thorold, har världsrättigheterna till Mekels verk.

Samarbetet ledde inte enbart till att "The Ship" kunde sjösättas, vilket bör ha skett 1962. Samma år föddes affischen "The Harbour Cruise", som uppenbarligen skapades på uppdrag av SPIDO i Rotterdam, där Mekel bodde mellan sjötörnarna. I folkmyllret återfinns bl.a. en karikatyr av kumpanen Bob Walton, väl behängd med kameror och kikare. 1963 kom den helt sanslösa karikatyraffischen "This is our Captain…and this is how he is seen…"

Rogier Mekel föddes i Bilthoven vid Utrecht 1930 och avled av cancer 1978, endast 48 år gammal. Från sin utkikspost i sjöfolkets yrkeshimmel Fiddler’s Green kan han glädjas åt den enastående succé "The Ship" blivit och åt den varaktiga glädje han därmed sprider bland oräkneliga sjömän i alla åldrar.

Om Rogier själv vet man inte mycket. Men humor är Guds leende på jorden, och Mekel var uppenbarligen rikt utrustad med denna gudagåva.

Sin själsfrände på den maritima humorns område har Mekel i en landsman, den betydligt mer välkände nederländske skämttecknaren Jan Sanders (vars "gimmick" är en gubbe med en målarpyts som alltid döljer sig någonstans i hans alster). Eftersom personen Mekel är relativt okänd har hans verk ibland blandats ihop med Sanders.

Utkikred. grämde sig över att det inte gick att få fram ett foto eller porträtt av Mekel. Tills det självklara uppenbarade sig – och bekräftades; affischens gnist, stilenligt försänkt i radiokontakt med en mås, är ett träffsäkert självporträtt..!

"The Ship" sjösattes fem år innan kollegan "s/s Martha" föddes i den odödliga sjöfilmen med samma namn. Självfallet klarar båda skutorna, liksom deras trotjänare till besättningar, vår moderna tids ISM-certifiering med glans!

Flaggskepp, -skeppare, -chief;

flaggskepp syftar ursprungligen på amiralens fartyg. Har i handelsflottan kommit att syfta på rederiets nyaste eller största fartyg. Flaggskeppare och flaggchief är den till tjänsteåren äldste skepparen respektive maskinchefen inom ett rederi.

> Fler sjötermer som du behöver veta!