Start > Sök i nyhetsarkiv > 2020

Foto: Kasper Dudzik

Vi har utökat Sjörapporten till fem nummer per år, istället för fyra. Det innebär att ni nu har en helt färsk tidning att läsa under sommaren, full av fyrar, skog och viktiga personer för en fungerande sjöfart!

Fyrar har en mycket central del i sjöfarten. Det är också ett populärt turistmål i Sverige sommartid. I det här numret har vi träffat Kerstin Wallin som berättat för oss om sin morfars arbete som fyrmästare. Han jobbade under första halvan av 1900-talet på fem olika fyrar längs östkusten. Den perfekta sommarläsningen tycker vi. Missa heller inte Fyrens dag i augusti - vi har pratat med Svenska fyrsällskapet om årets dagar.

25 miljoner ton produkter av trä exporteras varje år från Sverige - vilket gör oss till den näst största exportören av trä i världen. I det här temat har vi besökt Lindbäck Bygg i Piteå som fraktar sina husmoduler med sjöfart. vi pratar också med Skogsindustriernas Karolina Boholm om behovet av sjöfart för en fungerande skogsindustri.

I våra simulatorer i Göteborg jobbar lotsarna Andreas Edvall och Kristoffer Antoniak som instruktörer. De berättar om den viktiga roll simulatorerna spelar för lotsarna och för alla infrastrukturprojekt som sker. Följ med in i deras arbete.

Vi lyfter också projekt OSKAR, hur Sjömansservice arbetar under covid-19, muddringens betydelse för Kalix och mycket mer. Trevlig sommarläsning önskar redaktionen!

Sjörapportens omslag. På bild syns Sofia Franzen, logistikansvarig på Lindbäcks bygg. Hon står utomhus på en kaj med ett fartyg bakom sig, och tittar in i kameran. Det blåser lite.

Klicka på tidningen för att läsa.

Vill du få hem Sjörapporten i brevlådan? Mejla sjorapporten@sjofartsverket.se

Här hittar du gamla Sjörapporten.

Dela artikeln