Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Muddringsarbetet av farleden in till Hargs Hamn röner stort intresse från media

Nyhet 2020-10-09

Arbetet i farleden in till Hargs Hamn går nu in på sin andra vecka. Det utförs av Wasa Dredging Oy på uppdrag av staten genom Sjöfartsverket.

- Häromdagen kom både SVT Uppsala och Upsala Nya Tidning ut till Hargs Hamn för att göra reportage om muddringsarbetet. Det är positivt och spännande att muddringsarbetet röner så stort intresse. Vi kunde gå ut i en liten båt och se mudderverket i aktion på relativt nära håll, säger Max Bjurström, projektledare för Sjöfartsverkets räkning.

Muddringsverket i Kälsholmen, Hargs Hamn. Det är blå himmel och en grävskopa syns gräva under ytan.
Vid mediebesöket pågick muddring vid Kälsholmen. Foto: Max Bjurström

Vid besöket av media pågick muddring vid Kälsholmen samt borrning av berg som ska sprängas vid Galten. Arbetet vid Galtgrynnan planeras avslutat i mitten av oktober.

Med muddringen följer ökad kapacitet, säkerhet och tillgänglighet i farleden. Åtgärderna innebär att fartygsstorleken i farleden kan öka från dagens maximala djupgående om 8,5 meter till 11 meter och den maximala fartygslängen ökar från 185 meter till 200 meter.

Godshanteringen i Hargs Hamn domineras av bulkmaterial, det vill säga gods i lös mängd, något som bedöms öka på sikt i regionen. Så sent som våren 2019 invigde Lantmännen Ekonomisk Förening, Stockholm, en ny spannmålsterminal på hamnområdet för torkning, lagerläggning och utskeppning av spannmål från norra sidan av Mälaren. Vidare har både Vattenfall och Fortum stora lager i Hargs Hamn, företagen är också intresserade av att inleda import av flis.

Max Bjurström blir intervjuad framför vattnet. En kamera står uppställd framför honom, han tittar in i den. En reporter står bakom kameran. Det är soligt.
Projektledare Max Bjurström intervjuas av SVT Uppland. Foto: Hargs hamn