Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Begränsad framkomlighet på Mälarbron

Nyhet 2019-02-08

Från och med onsdag den 13 februari 04.00 till och med fredag 15 februari 19.00 kommer norra brohalvan på Mälarbron vid Södertälje att vara avstängd. Under den tiden leds trafiken över till södra brohalvan.

Pålkran
Foto: Sjöfartsverket
Johan Semberg, Sjöfartsverket.
Johan Semberg, byggledare för Kanalarbeten, Sjöfartsverket. Pålningsmaskinen som används är väldigt hög och därför kommer norra brohalvan på Mälarbron att stängas tillfälligt. Foto: Agne Hörnestig

Anledningen är att Sjöfartsverkets entreprenör i Mälarprojektet håller på att byta ut de gamla ledverken i trä under bron. Pålningsmaskinen som används är väldigt hög och det leder till begränsad framkomlighet på bron med bara ett körfält, i stället för två, i norr- och södergående riktning De som ska till södra delen av Södertälje rekommenderas att välja annan väg via E4/E20.

– Ledverken är byggda som en smal fartygsränna under bron och de förhindrar att fartygen av olyckshändelse skulle kunna köra in i något brofäste, förklarar Johan Semberg, Sjöfartsverket och byggledare för Kanalarbeten.

Gamla ledverk ersätts

– De gamla ledverken ska ersättas av sammanlagt 14 stålpålar. Ovanpå dessa läggs i sin tur en stålskena ovanpå, grovt förenklat.

För detta arbete krävs först och främst en större pråm och ovanpå den står en pålningsmaskin, cirka 24 meter hög. Maskinen vibrerar sedan ned de nya stålpålarna i bottenskiktet av kanalen, vilket medför ett mindre buller för stunden.

Ytterligare en avstängning planeras under vårvintern och då innefattas arbeten under Mälarbrons södra sida, men tidpunkt är ännu ej fastställd.