Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Byggroparnas väggar snart klara

Nyhet 2018-05-08

Den norra byggropen är färdigspontad runt om gropen och dess väggar håller på att förstärkas. Den södra gropen har en kort bit kvar på den södra väggen samt kortsidan mot kanalen innan den är färdigspontad runt om.

Södra byggropen på Lotsudden
Södra byggropen på Lotsudden. Foto: Sjöfartsverket
Norra byggropen på Slussholmen
Norra byggropen på Slussholmen. Foto: Sjöfartsverket

Slusskonstruktionen ska byggas i två stora byggropar, som är 30 x 50 meter stora, på den västra sidan av kanalen. Den norra byggropen, som byggs på Slussholmen, är färdigspontad. Nu ska spontväggarna stärkas upp för att de ska hållas på plats. Den södra byggropen, som byggs på Lotsudden har några meters spont kvar på den södra långsidan mot kanalen samt hela kortsidan mot kanalen kvar innan byggropens väggar är kompletta.

- Inom kort kommer arbetet att fortsätta med att färdigställa den södra byggropens väggar. Här kan vi använda en metod som borrar ner sponten istället för vibrering, som vi använt tidigare, säger Christer Westergren, Sjöfartsverket, byggledare Slussen.

När byggroparnas väggar är på plats och förstärkta ska groparna schaktas ur cirka 17 meter och därefter ska en bottenplatta gjutas på botten av gropen.