Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Påminnelse: Avstängning Mälarbron

Nyhet 2019-03-19

Lördag och söndag 23-24 mars ställs Mälarbrons broklaffar i öppet läge på grund av pålningsarbeten med ledverken under bron. Under avstängningen hänvisas biltrafik först och främst till Saltsjöbron.

Nuvarande ledverk i trä håller på att bytas ut mot sammanlagt 14 nya pålar i stål. Ledverken förhindrar att fartyg av olyckshändelse skulle köra in i något brofäste.

Klockan 04-07 lördag morgon kommer Södertälje kommuns utemiljöenhet att skylta upp för att båda broklaffarna ställs i öppet läge till och med natten mot måndag.

 

Mälarbrons broklaffar ställs i öppet läge
Mälarbrons broklaffar ställs i öppet läge på grund av pålningsarbeten med ledverken under bron. Foto: Johan Semberg

Från lördag morgon 07 till och med söndag kväll kan vare sig busstrafik eller övrig trafik passera Mälarbron. Ingen sjötrafik får heller passera dagtid 07-19 lördag-söndag, eftersom detta kan leda till avbrott i arbetet med risk för att arbetet inte kan bli färdigt under angiven tidsperiod.

Från söndag natt till och med måndag morgon 04.30 tas skyltar om tillfällig avstängning ned, varefter broklaffarna fälls ned. Därefter kommer trafiken att kunna löpa på som vanligt, enligt uppgjord tidplan av Södertälje kommun.

Saltsjöbron alternativ väg

– Planerade åtaganden till helgen är en fortsättning av arbetet som inleddes 13-14 februari, men då kunde trafiken ledas längs norra brohalvan. Nu får bilister och bussar leta sig fram längs alternativa vägar eftersom hela bron stängs av denna gång, säger Johan Semberg, ansvarig byggledare.

Anledningen till att broklaffarna måste ställas i öppet läge två dagar i följd, är att ledverkspålarna är 20 meter långa, pålningskranen är cirka 24 meter hög och den står för övrigt på en stor pråm. Därför behövs fri höjd. Dispens för dessa arbeten har tidigare lämnats av Länsstyrelsen Stockholm samt Miljönämnden i Södertälje kommun

– Förhoppningsvis går allting enligt plan, men det är mycket som ska stämma i sammanhanget. Tack vare avlysningen kan vi jobba ostört, fortsätter Johan Semberg.

Polis, räddningstjänst, ambulans och sjukhus är informerade.

Biltrafiken hänvisas först och främst via Saltsjöbron då slussområdet har begränsad framkomlighet.

Kontaktperson under tider som arbetet pågår:

Johan Semberg

Byggledare/Kanal

072-237 65 98

johan.semberg@sjofartsverket.se

I övrigt:

Mälarprojektets jourtelefon: 073-325 27 11

malarprojektet@sjofartsverket.se