Kajsa och Matilda, praktikanter
Under hösten 2021 är Sjöfartsverkets avdelning för forskning och innovation kanske ännu mer innovativ och nyfiken än vanligt. Praktikanterna Matilda Spårman och Kajsa Lindstedt bidrar med sina idéer och kunskaper – samtidigt som de får lära sig mer om sjöfarten.

De båda 19-åringarna gör sin praktik inom ramen för Tekniksprånget. Det är ett praktikprogram för de som har läst naturvetenskap eller teknik på gymnasiet och är under 21 år. Syftet är att inspirera fler att läsa en högre teknisk utbildning genom att ge en tydlig bild av vad som väntar efter studierna.
- Jag har varit inne på sjöfart tidigare och det var ganska självklart för mig att söka till Sjöfartsverket, säger Matilda Spårman som har segling som ett av sina stora intressen.
Även Kajsa Lindstedt har ett stort intresse för havet och båtar och tycker därför att det känns extra roligt och givande att göra sin praktik här.
- Jag vill bli ingenjör eller jobba inom ett tekniskt yrke, tillsammans med människor. På Sjöfartsverket har jag hittills fått jobba med många olika personer och samtidigt fått göra min röst hörd.
De båda hade en viss kännedom om Sjöfartsverket innan de sökte praktik.
- Jag ville se hur det är i organisationen och hur man jobbar med olika frågor. Jag är även intresserad av Sjöfartsverkets andra verksamheter, som till exempel helikopterenheten. säger Matilda.
Kajsa lockades till sjöfarten då hon tänkte att den har stora utvecklingsområden.
- Till exempel gällande miljö och hållbarhet. Dessa frågor ligger mig varmt om hjärtat och jag vill gärna bidra med mitt perspektiv på det.
Och det har de båda praktikanterna redan fått göra.
- Vi har blivit involverade i projektet om fossilfria helikopterflygningar. Det är roligt att vara med och förbättra saker, det finns så många potentiella utvecklingsområden, säger Kajsa och får medhåll av Matilda.
- Jag tänker likadant om miljöfrågan. Det är roligt att det händer saker och att utvecklingen går framåt.
Praktiken pågår fram till årsskiftet och det är mycket att hinna med. De har sin stationering vid simulatorn i Göteborg, och kommer att ha fått se många delar av verksamheten i hela landet. Så här långt verkar de nöjda.
- Jag är positivt överraskad. Vi har blivit inblandade i mycket och fått göra saker själva, inte bara titta på. Jag har lärt mig av att få vara delaktig, säger Matilda.
- Jag trodde kanske att man skulle känna sig i vägen. Men vi har varit mer prioriterade än jag trodde, säger Kajsa och fortsätter:
- Medarbetarna har inte varit skeptiska, utan öppensinnade. Jag har aldrig varit rädd att säga fel eller så.
De har bland annat fått jobba med slutsimuleringar och att skicka rutter från Sjöfartsverkets trafikcentraler (VTS:er) så att det ska underlätta för VTS-operatörerna. De har även fått instruera besökare i simulatorn.
- Vårt ansvar i det arbetet har varit att agera fartyg och skicka rutterna. Det är proceduren med att skicka rutter som vi har fått lära ut till de personer som har varit med och genomfört simuleringarna, förklarar Kajsa.
Men om det blir ett yrke inom sjöfarten för de båda praktikanterna i framtiden återstår att se.
- Jag har ett intresse för sjökaptensyrket, säger Matilda, men lägger till att tankarna går lite fram och tillbaka kring vad hon ska studera.
- Men sjöfarten lockar absolut.
- Och mitt intresse har ökat sedan jag började här. Det tyder ju på något gott, avslutar Kajsa.
Text: Niklas Broweus
Foto: Agne Hörnestig
Fakta om Tekniksprånget
Tekniksprånget är ett praktikprogram där mer än 180 arbetsgivare på över 100 orter tillsammans med regeringen satsar för att säkra landets framtida kompetensförsörjning inom ingenjörsyrket genom att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar.
Praktikprogrammet riktar sig till de som har gått naturvetenskapliga eller tekniska utbildningar på gymnasiet och är under 21 år. Tekniksprånget ger en möjlighet att utforska ifall en framtid som ingenjör kan passa. Studenten får en egen mentor, värdefulla kontakter och betald praktik under fyra månader.
Källa: Tekniksprånget.se
Senast uppdaterad 2023-09-28