Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

"Hoppas att alla vet vad likabehandling står för"

Hallå där, Eva Nordström! Du har fått ett nytt uppdrag på Sjöfartsverket – vad innebär det?

– Vid årsskiftet lämnade jag kommunikationsavdelningen för att jobba med LIST – likabehandling och inkludering inom sjöfart och transport. Det är ett uppdrag som handlar om arbetsmiljön på Sjöfartsverket och inom sjöfartsbranschen. Det innebär att vi är varandras arbetsmiljö, alltså den psykosociala aspekten. När vi siktar på att sjöfart ska vara en bransch för alla, då blir likabehandling och ett inkluderande förhållningssätt avgörande.

Vad är din roll i LIST?

– Min roll är att koordinera LIST. Jag stöttar även Vågrätt och det nya projektet REDO med kommunikationen, som är ett nytt projekt initierat av Vågrätt. Vi hoppas på att nå utanför Sveriges gränser med både Vågrätt och REDO.

Vad har du för förhoppningar om resultat av LIST?

– Jag hoppas att alla på Sjöfartsverket vet vad likabehandling står för och att vi diskuterar det vi behöver förändra. För egen del kommer jag att ha massor med ny kunskap och tips på metoder att dela med mig av från all research och värdefulla kontakter samlar på mig.

Vad med dessa frågor driver dig?

– På slutet av 70-talet läste jag ’Kvinnorummet’ av Marilyn French och fick en ”aha”-upplevelse. Jag var 20 år, hade precis fått barn och det kändes som att vi spelade någon sorts familjeföreställning där manuset skrevs för 100 år sedan. Men nu fanns det kvinnor som vågade bryta mönstret och ifrågasätta. Det har hänt så mycket sedan dess. Nu räknas Sverige som ett jämställt land, men gäller det alla? Vi har en bit kvar för att komma till rätta med diskriminering och beteenden som utesluter vissa människor, både i samhället och på arbetsplatsen. Kampen går vidare och förs inte längre av bara kvinnor. Det finns en kraft i det som inspirerar mig mycket.

Text: Emma Brask

Senast uppdaterad 2023-05-29