Falska nödraketer tar resurser i onödan
Nyhet 2022-11-22

För andra gången på kort tid har Sjöfartsverkets sjö- och flygräddning ryckt ut på larm från nödraketer som visat sig vara falska, nu senast i Mälaren natten till i dag. Det kostar inte bara tid och resurser utan riskerar även att andra larm inte kan prioriteras på rätt sätt.
- Även om man tror att det inte kommer bli ett pådrag när man skjuter upp nödraketer, så syns raketerna på långt håll och många ringer 112. Precis som man ska. Är det en nödraket som är uppskjuten utan att det handlar om en nödsituation riskerar vi att larma ut resurser i onödan. Resurser som behövs för personer som faktiskt är i nöd, säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.
Att skjuta upp nödraketer utan att vara nödställd är ett brott och rubriceras som missbruk av larmanordning, något som kan leda till både dryga böter eller fängelse i upp till sex månader. Det är en stor mängd resurser som sätts igång från både statliga, kommunala och frivilliga aktörer. Sjöfartsverket har skyldighet att undersöka alla larm där någon kan befaras vara i sjönöd.
- Vi vill därför uppmana allmänheten att inte skjuta nödraketer ifall man inte är i fara, då det direkt kan drabba andra som är i faktiskt behov av hjälpen. Det är inte bara olagligt utan kostar också samhället stora resurser i onödan, säger Annika Vestergård.
Sjöfartsverkets ansvar för statlig sjö- och flygräddningstjänst
Sjöfartsverket ansvarar för räddningsinsatser, när någon är eller befaras vara i sjönöd, samt för sjuktransporter från fartyg. Ansvaret gäller svenskt sjöterritorium, den del av internationellt vatten som ingår i svensk räddningsregion samt Vänern, Vättern och Mälaren, exklusive hamnområden.
Sjöfartsverket ansvarar även för lokalisering av luftfartyg vid inträffat eller befarat haveri, eller då fara hotar lufttrafiken. Ansvarsområdet är hela Sveriges land- och sjöterritorium samt den del av internationellt vatten som ingår i svensk räddningsregion. När luftfartyget är lokaliserat, övergår undsättningsansvaret till kommunal räddningstjänst eller polisen – utom till havs samt Vänern, Vättern och Mälaren, då Sjöfartsverket även ansvarar för undsättningen.