Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Fartygsvrak upptäckt utanför Umeå

Nyhet 2021-09-29
Tredimensionell bild av vraket.
Tredimensionell bild av vraket.

Sjöfartsverkets sjömätningsfartyg Jacob Hägg har upptäckt ett sedan tidigare okänt fartygsvrak. Vrakfyndet gjordes i höjd med Holmsund utanför Umeå och beräknas vara närmare 74 meter långt.

Det var i samband med ett av Sjöfartsverkets sjömätningsuppdrag under förra veckan som det hittills oidentifierade vraket upptäcktes.

- Fartygsvrak hittar vi titt som tätt men oftast handlar det om vrak som är kända sen tidigare. Vad som gör vraket utanför Umeå mer spännande och intressant är att vi hittills inte lyckats fastställa hennes identitet, något som är mer ovanligt, säger Magnus Hovberg, produktionschef vid Sjöfartsverkets avdelning för sjögeografi .

Samtidigt är man från Sjöfartsverkets sida tydlig med att verket bär ett begränsat ansvar när det kommer till vidare hanteringen av vraket.

- Vårt uppdrag handlar om att genomföra sjömätningar för att säkerställa en god och säker sjöfart för alla sjöfarare. Vrakfyndet kommer på sikt att inkluderas i våra kommande sjökort för området, men vi kommer inte att genomföra några ytterligare insatser mot vraket. Men förhoppningsvis får vi alla i slutändan en förklaring om fartygets historia och öde, säger Magnus Hovberg.

Sjöfartsverkets sjömätningsfartyg Jacob Hägg som gjorde upptäckten utanför Umeå är ett av verkets fem mätfartyg, vars syfte är att säkra upp landets farleder och därmed den svenska sjöfarten. Mätdatan från mätfartyget analyseras och användas därefter bland annat till att uppdatera befintliga sjökort. Något som i sin tur bidrar till en ökad sjösäkerhet i området.

Fakta: Sjöfartsverkets sjömätningar

Sjöfartsverket äger och driver fem stycken fartyg för sjömätning allt ifrån lilla Petter Gedda som kan sjömäta på grunda områden till Baltica som klarar av sjömätningar långt ut i havet. Vi har en lång erfarenhet att sjömäta och processerna data för användning i våra sjökort och nautiska produkter.

Läs mer om Sjöfartsverkets sjömätningar

Mer information om tidigare vrak finns via Riksantikvarieämbetets söktjänst Fornsök