Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Här är checklistan för att undvika isolyckor

Nyhet 2022-11-29
Några personer som står nära varandra ute på en is.

Rätt utrustning, möjlighet att larma och att inte vara ensam är viktigast att tänka på innan man ger sig ut på isarna som nu börjar frysa framförallt i de nordligare delarna av landet. ”Genom att vara medveten om riskerna kan man vidta rätt åtgärder för att öka säkerheten”, säger Maria Boman, räddningsledare på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

Sedan den 1 januari 2017  fram till den 31 oktober i år har Sjöfartsverket hanterat 114 sjöräddningstjänstärenden som rör isolyckor längs kusterna och på Vättern, Vänern och Mälaren. Olyckorna har handlat om alltifrån personer som skadat sig till de som gått genom isen vid till exempel skridskoåkning, fiske eller annan aktivitet.

- Hur många olyckor det blir är beroende av hur mycket is det blir en vinter. Men det vi ser som är gemensamt för alla isolyckor är att möjligheten att larma och att inte vara ensam är det absolut viktigaste att tänka på. När det gäller isolyckor räknas varje sekund, säger Maria Boman, räddningsledare.

Tidigare undersökningar som Sjöfartsverket gjort visar att av de som någon gång vistas ute på isen är det få som har med sig isdubbar eller ispikar.

- Att ha kunskap, vara rätt utrustad och ha rätt saker med sig är viktigt för att undvika allvarliga olyckor. Det är bra att till exempel ta med isdubbar innan man ger sig ut på isen. Det är också bra att meddela vänner och familj om sina planer och när man beräknar vara hemma, säger Maria Boman.

Checklista för en dag på isen

 

Se till att du kan larma

Se till att du eller någon annan kan larma om olyckan är framme. Förvara mobiltelefonen i vattentätt fodral. Om du vistas utanför mobilnätens täckningsområden kan en personlig nödsändare vara ett lämpligt hjälpmedel. Om olyckan är framme – larma omedelbart. Ring 112, berätta vad som hänt, hur många som är inblandade och var ni är. Tid är en viktig faktor under vintern och framkörningstiden kan vara längre än under sommarhalvåret.

Ha sällskap

Åk helst inte ensam utan se till att ha sällskap så att hjälpen är nära om olyckan är framme.

Informera andra

Meddela andra var du är och hur du kommer att åka samt när du beräknar komma hem.

Var rätt utrustad

Ta med dig relevant utrustning innan du ger dig ut på isarna. Isdubbar är en självklarhet, bär dem utanpå kläderna. Ha gärna med dig en vattentät påse med ombyte i din ryggsäck. Därtill är det alltid bra att plocka med sig någon form av räddningslina och ispik.

Håll koll på fartyg

Sjöfart pågår året runt i svenska kustfarvatten och i de stora insjöarna. Förutom vanliga handelsfartyg kan man under vintern träffa på en hel del andra yrkesverksamma fartyg varav vissa tvingas bryta is där man minst kan ana det. Även om ett fartyg passerar utanför ett område kan det skapas vågor som fortplantar sig och bryter upp is långt ifrån där fartyget befinner sig.

Håll koll på isen

Se till att känna till isläget dit du ska, kolla väder och vind innan du ger dig ut. Sjöfartsverkets app Viva är gratis att ladda ned och ger dig information om vindförhållandena till havs.