Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Isbrytaren Oden laddar om efter forskningsexpedition

Nyhet 2021-09-28
Isbrytaren Oden ovanifrån i ett stort istäcke.
Oden nådde Nordpolen för tionde gången i somras. Foto: Christoffer Groop

Sjöfartsverkets isbrytare Oden har under sommaren varit på en forskningsexpedition i Arktiska oceanen för att studera ekosystemet och klimatförändringar. Nu är hon tillbaka i Sverige och laddar om inför vinterns isbrytningar.

Expeditionen Synoptic Arctic Survey (SAS) pågick från augusti till september och leddes av den statliga myndigheten Polarforskningssekretariatet som organiserar och leder forskningsexpeditioner till Arktis och Antarktis. Oden är ett av ett tjugotal forskningsfartyg som kartlägger den Arktiska oceanen mellan år 2020 och 2022. Odens uppgift är att täcka den centrala istäckta delen av Arktiska oceanen, medan de flesta andra fartyg jobbar i isfria områden.

Oden anlände till Helsingborg tidigt på morgonen den 19 september efter ungefär åtta veckor till havs. Christoffer Groop är motorman på Oden och han säger så här om expeditionen:

- Resan i sin helhet har varit kanonbra. Det som var höjdpunkten för min del, och för många andra tror jag, var att få komma till Nordpolen för första gången. Och den här gången var det lite mer speciellt med tanke på att det var 30 år sedan Oden var uppe första gången.

Det första besöket gjordes 1991 och då var Oden det första icke-atomdrivna fartyget som nådde Nordpolen tillsammans med den tyska forskningsisbrytaren Polarstern. I år var det tionde gången Oden nådde Nordpolen.

Christoffer Groop tänker tillbaka på den unika miljön han har fått uppleva tillsammans med Odens övriga besättning och forskare.

- Den miljön är något jag tycker alla ska få chansen att uppleva. Det är väldigt speciellt, inte en människa på flera mils avstånd. Färgen på isen är ganska obeskrivbar också. Och just det här med att vara bortkopplad från omvärlden är ju en liten upplevelse bara det.

Isbjörn som tittar in i kameran. Klar himmel bakom.
Isbjörnar var ett av de djur som dök upp under resan. Foto: Christoffer Groop

Inte en människa på flera mils avstånd, men däremot en del djur. Under resan har de sett valrossar, sälar, fåglar, valar, delfiner och isbjörnar.

- Att få se och uppleva isbjörnarna är ju helt magiskt, det är så kul att se att de är helt orädda och supernyfikna, säger Christoffer som tycker att det var en av resans höjdpunkter.

Förbereder inför vintern

Anders Dahl är isbrytarchef på Sjöfartsverket och han säger att Oden har klarat de tuffa väderförhållandena bra.

- Trots att det har varit besvärlig is har det gått bra hela vägen upp till Nordpolen, utan haverier.

Även fast Oden är ett stort och kraftfullt fartyg behöver hon ta hänsyn till väder och vind. Därför började resan mot Nordpolen ett dygn tidigare än beräknat, berättar Anders.

- Det var för att anpassa sig till ett så kallat väderfönster, annars kunde hon ha hamnat i ett oväder.

Efter sommarens expedition är det nu dags för Oden att återgå till sin vanliga sysselsättning - att bryta is i Östersjön. Hon befinner sig nu i Helsingborg inför att vinterns arbete drar igång.

- Det vi gör nu kallas för demobilisering, att vi återställer henne efter resan, vilket tar några veckor. Det handlar bland annat om att få i land provtagningar och utrustning och sen ska hon städas.

Det väntar också ett mindre underhållsarbete inför vintersäsongen, även om de stora sakerna gjordes innan forskningsresan då hon var på varv. Det är inte så mycket som behöver ordnas med Oden nu.

- Nej, hon är i så bra form, säger Anders Dahl som lyfter fram Odens och Sjöfartsverkets arbete i den internationella forskningen om klimatförändringar.

- Vi på Sjöfartsverket bidrar till världsforskningen. Resultaten vi är med och hämtar in är ovärderliga. Det är vi stolta över.

Film från Synoptic Arctic Survey 2021

Filmad och ihopklippt av Christoffer Groop, motorman på isbrytaren Oden.