Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Isbrytarna har inlett årets isbrytarsäsong

Nyhet 2021-01-15
Fartyg i is
Atle assisterar fartyget Mario L. Foto: Karl Herlin

Söndagen den 10 januari inleddes årets isbrytarsäsong med att statsisbrytaren Ale assisterade ett fartyg utanför Luleå. Säsongsstarten skedde nästan tre veckor tidigare än förra året.

Sjöfartsverket är igång med vintersjöfarten och isbrytarsäsongen på riktigt, efter att våra isbrytare Ale, Ymer och Atle assisterat fartyg in och ut från hamnar under den gångna veckan. Den 10 januari gick Ale, vår minsta isbrytare, ut för en första assistans och har efter det gjort ytterligare fyra assistanser. Ymer gick ut den 13 januari och har också hunnit med fem assistanser.

På fredagsmorgonen den 15 januari gick Atle ut för sin första assistans för året (se bilden ovan). Fartyget Mario L hade fastnat i isen och Atle fick backa emot henne för att hon skulle komma loss. Efter det assisterade Atle henne in mot Luleå hamn. Redan en stund senare gick Atle iväg på sin andra assistans.

Förra året startade isbrytarsäsongen den 28 januari, även då var det Ale som gick ut för första assistansen. I början av januari 2021 har vi kunnat se att Bottenviken fryst på, och den tjockare isen som nu ligger längs delar av kusten i Bottenviken har bildats den senaste veckan. Samtliga assistanser har hittills skett till eller från Luleå eller Karlsborg.

Inne i Luleå hamn ligger isbrytaren Frej redo och Oden befinner sig för tillfället i Helsingborg. När behov finns kommer hon tas uppåt i landet.