Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Kronprinsessan Victoria namngav Sveriges nya forskningsfartyg

Nyhet 2019-09-25
Forskningsfartyget Svea

I slutet av juli levererades ett av världens mest moderna undersöknings- och forskningsfartyg. R/V Svea är ett extremt tystgående fartyg trots sina nästan 70 meter. Hon är särskilt anpassad för forskning och miljöövervakning i Östersjön och Västhavet.

- Svea är ett bra exempel på samverkan inom staten med fokus på Sveriges bästa. Tillsammans tar vi ansvar för helheten och vi på Sjöfartsverket är glada över att kunna skapa förutsättningar genom att bidra med vår expertkunskap om just sjöfart, säger Katarina Norén, generaldirektör för Sjöfartsverket 

Svea samlar flera olika aktörer till samarbete. Fartyget ägs av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Sjöfartsverket ansvarar för bemanning, drift och underhåll. SMHI och SLU är de främsta användarna av fartyget.

- När samhällets utmaningar blir allt mer komplexa behöver vi kraftsamla för att tillsammans öka vår innovationskraft och kunna hitta gemensamma lösningar på framtidens problem, säger Katarina Norén.

Svea

För den miljö- och teknikintresserade är Svea en guldgruva. Utrustad med bland annat sänkkölar för ekolod, undervattensfarkoster med sonarer och kameror, sidopropellrar och en vridbar azimuthpropeller för att kunna hålla en exakt position är hon Sveriges modernaste forskningsfartyg. Hon har även specialdesignade laboratorier för fiskhantering, vattenanalyser och datahantering.