Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Lotsens dag firade lotsverksamheten på Bjuröklubb

Nyhet 2021-08-06
Lotsbåt
Foto: Emma Cedergren

I år är det 200 år sedan lotsverksamheten på Bjuröklubb utanför Skellefteå startade. Det firar vi under resten av sommaren.

Onsdag den 4 augusti gick startskottet för firandet med Lotsens dag. På plats var en av Sjöfartsverkets lotsbåtar tillsammans med båtmännen Mats Hedlund och Lars Stoltz, lotsen Mikael Martling och Luleås lotstransportområdeschef Markus Andersson. De var där för att visa upp hur en lotsbåt ser ut och berätta om sina jobb, lotsning och vår verksamhet i stort. Besökarna kunde även få se Noak Larssons drygt 100 år gamla lotsbåt Brus som han rustat upp tillsammans med Andreas Lundberg. Noak bjöd även intresserade på en historisk tillbakablick över lotsningen på Bjuröklubb med rundturen ”Lotsens vandring”.

Hela evenemanget var välbesökt och uppskattat och under dagen beräknas cirka 500 personer ha besökt firandet av lotsverksamheten och närliggande sevärdheter.

Hela udden Bjuröklubb är naturreservat och här ligger Bjuröklubbs fyr, byggd 1859. Fyren är en av 25 Svenska nationalarvsfyrar på grund av sina egenskaper, geografiska läge och sin historiska betydelse. Sedan 2001 driver Arena Bjuröklubb café i den gamla fyrmästarbostaden. Här fanns också lotsstation under åren 1821-1967. Idag utgår lotsverksamheten i området från Skellefteå lotsstation i Skelleftehamn.

Lotsning i Sverige kan spåras tillbaka till 1500-talet. Men även tidigare använde fartygen sig av personer som kände till farvattnen för att lotsa dem genom svåra passager. Lotsningen är grundläggande för att sjöfarten ska fungera då många kaptener som inte känner till våra farvatten annars skulle riskera att gå på grund. Idag är det Transportstyrelsens föreskrifter som reglerar kraven på lots för fartyg. Genom lotsens kunskap om farleden och erfarenhet av att manövrera många olika typer av fartyg, bidrar hon eller han till att sjö- och miljösäkerheten samt tillgängligheten kan upprätthållas då fartyg trafikerar svenska vatten.

Sjöfartsverket har idag 21 lotsstationer runt Sveriges kust och ungefär 230 lotsar i tjänst.

Nyfiken på att besöka Bjuröklubb? Arena Bjuröklubb har öppet dagligen från mitten av juni till mitten av augusti. Mer information finns på länkarna nedan. 

Den som vill veta mer om den gamla lotsbåten är välkommen att kontakta Noak Larsson 073-059 04 51 eller Andreas Lundberg 070-343 07 83.

Båtmännen Mats Hedlund och Lars Stoltz från Sjöfartsverket.
Båtmännen Mats Hedlund och Lars Stoltz från Sjöfartsverket. Foto: Emma Cedergren
Mats Hedlund och Mikael Martling
Mats Hedlund, båtman och Mikael Martling, lots redo att möta alla besökare
Gammal lotsbåt
Lotsbåt av äldre modell - den drygt 100 år gamla Brus. Foto: Emma Cedergren